Unul dintre aspectele importante în stabilirea câștigătorului este și disponibilitatea producătorilor să transfere tehnologie și producție în România. Airbus pare să aibă cea mai bună ofertă în ceea ce privește transferul de tehnologie și cooperarea industrială. Airbus Helicopters propune Armatei Române Modelul H215M și H145M.

H215M este multirol mediu-greu iar H145M multirol ușor, amândouă fiind propuse și pentru misiunile de atac.

Oferta celor de la Airbus include și un parteneriat de producție. Francezii plusează în cursa pentru elicopterele Armatei României. Ei vin cu propuneri de transfer tehnologic și producție în România la IAR Brașov, Ghimbav. Astfel, compania,

În urmă cu câteva săptămâni, Airbus a prezentat României elicopterul multirol ușor. Georges Durdilly, directorul general Airbus Helicopters Romania, a declarat pentru publicația „DefenseRomania‟,  că la Ghimbav ar putea fi produs H215M. Iar producția nu s-ar limita pentru România, ci și pentru comenzi internaționale pe care Airbus le va avea. În ceea ce privește mentenanța, atât pentru H145M cât și pentru H215M, aceasta se va face în țara noastră. Airbus estimează că un astfel de program ar aduce peste 1.000 de locuri de muncă.

Modelul H215M este extrem de versatil

 

Modelul H215M poate fi utilizat și în misiuni de transport, putând transporta echipajul  alături de până la 24 de soldați. De asemenea, modelul H215M este o opțiune rezonabilă din punct de vedere al costului pentru misiuni de căutare și salvare (SAR), atât în plan civil cât și militar, spune Airbus.

Georges Durdilly, directorul general Airbus Helicopters Romania, a declarat că H145M nu va fi produs în România. În funcție de opțiunile Armatei, H145M, va fi personalizat în țara noastră,.

Pe lângă H215M și H145M oferite de Airbus, pentru elicopterele militare pentru Forțele Terestre, MApN mai are oferte.

Din partea americanilor de la Bell cu tandemul este propus AH-1Z Viper – UH-1Y Venom.Cei de la Sikorsky, parte a Lockheed Martin,se prezintă cu BlackHawk S-70. În acest sens, Sikorsky și Romaero au semnat încă de anul trecut un acord de parteneriat. Acordul privește finalizarea şi personalizarea elicopterelor Black Hawk la noi în țară.

Concernul italian specializat în apărare, Leonardo vrea să participe la ofertare. Potrivit unor date informative, compania e gata să ofere României elicoptere militare multirol. Leonardo va veni cu două propuneri: AW149 și AW139M.