Francezii se arată interesați să investească în România, iar acest lucru înseamnă noi locuri de muncă pentru români.

Anunțul a fost făcut chiar de președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură(CCIR)

„În ciuda provocărilor economice, generate de pandemia COVID-19, numărul companiilor cu capital francez din România a crescut, fiind înregistrate, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, 9.847 (9.603 în ianuarie 2020) companii franceze, cu un total al capitalului social subscris de 2,38 miliarde de  euro (2,21 miliarde de euro în ianuarie 2020). Numărul companiilor franceze prezente pe piața economică românească reprezintă un indicator important al intensificării relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Începând cu luna ianuarie 2022, Franța va prelua, pentru șase luni, Președinția Consiliului Europei. Cu această  ocaziee sunt planificate o serie de evenimente inclusiv cu partea română. Astfel, la Constanța va fi organizat, în luna iunie a acestui an, „Forumul economic franco-român: Poveștile care schimbă jocul”, care va avea ca principale obiective valorizarea potențialului local și regional, dezvoltarea de noi oportunități de afaceri, promovarea expertizei franceze și accentuarea importanței contribuției comunității franco-române în economia celor două state”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

Ce înseamnă lipsa investițiilor în România

Impactul direct al lipsei de investiții se refectă în diminuarea taxelor și impozitelor specifice activităților economice.

Mai puțini bani la bugetul de stat, mai puține locuri de muncă. Cel mai afectat sector afectatde pandemie, la nivel modial, este HoReCa.

De asemenea, instabilitatea financiară se reflectă și în creșterea prețurilor la imobile. Totodată, accesarea creditelor a devenit mai dificilă, din cauza lipsei de lichidități.

Francezii spun, însă, că au motive serioase să investească în România. Poziționarea geografică a României este un mare plus.

„Datorită poziției sale geografice, România poate să devină un hub important pentru mărfurile care vin sau pleacă din Europa. Din punct de vedere logistic, Portul Constanța poate facilita rutele către statele din spațiul comunitar și nu numai. De asemenea, o alternativă foarte competitivă din punct de vedere al costurilor este Fluviul Dunărea, mărfurile putând fi tranzitate foarte ușor către statele din Centrul sau Vestul Europei”, spun oficialii francezi.