Liderii partidelor din coaliția de guvernământ s-au reîntâlnit luni, 11 ianuarie, pentru o nouă discuție despre atribuirea funcțiilor de prefect și subprefect. După eșecul negocierilor de săptămâna trecută,politicienii se pare că nu și-au schimbat strategia. Potrivit unor participanți la discuții,nici de data aceasta nu s-a ajuns la un consens. Discuțiile se vor relua miercuri în vederea unei noi runde de negocieri.

Potrivit protocolului stabilit inițial,la negocierile pentru formarea guvernului este stabilit numărul de funcții pentru fiecare partid. PNL ar urma să numească prefecți în 23 de județe și subprefecți în 47.  USR PLUS stabilește 14 prefecți, iar în 28 de județe va numi subprefecții. UDMR va avea numirile a 5 prefecți și 10 subprefecți.

Neînțelegerea însă, se referă la județele revendicate de PNL și USR PLUS, deoarece ambele partide s-au axat pe aceleași județe – cele mai importante. UDMR, la rândul său, cere să primescă prefecți în alte județe decât în cele pe care le controlează prin președinții de Consilii Județene și primari.

Mizele negocierilor

Conform informațiilor furnizate de câțiva dintre participanții la întâlniri, se pare că sunt câteva județe dorite de toate partidele. Cluj, Sibiu, Constanța, Timiș sau Iași sunt principalele surse de neînțelegeri.

Varianta prezentată de Ludovic Orban la negocieri a fost aceea ca PNL să își numească prefecți în județele în care reprezentanți ai partidului dețin și funcția de președinte de Consiliu Județean, pentru o bună colaborare la nivel local.

USR PLUS nu a fost însă de acord cu propunerea PNL și a susținut o variantă de împărțire printr-un sistem de tragere la sorți. Propunerea sa a fost următoarea: PNL alege primul, urmat de USR PLUS și UDMR, după care, de la a doua tragere, PNL alege câte doi prefecți, iar USR PLUS și UDMR câte unul.

După blocajele de la negocierile inițiale pentru formarea coaliției de guvernământ, nici un partid nu și-a schimbat perspectiva. Negociatorii partidelor s-au menținut în același spirit de pretenții rigide, se pare. Dar astfel prioritatea stabilită acum la nivel național, și anume vaccinarea, ar putea să aibă diferite sincope, din moment ce lipsesc cei care trebuie să conducă acest proces.