Președinte al Fundaţia Ucrainenilor Huţuli din Romania, Vasile Popovici, a declarat:

„Proiectul este foarte important pentru noi şi se referă la deschiderea unui punct de trecere şi control de frontiera la graniţa ucraineană-română Shibene (Ucraina, Regiunea Ivano Frankivsk) – Poienile de sub Munte (România, judeţul Maramureş)”

A fost organizată o întâlnire la care au participat reprezentanţii Prefecturii Maramureş, Consiliului Județean Maramureş,  Salvamont Maramureş și ai Consiliului Regional Ivano Frankivsk-Ucraina şi ai Fundaţiei a Ucrainenilor Huţuli din România şi a primăriilor din comunele Repedea şi Poienile de sub Munte. La întâlnire s-a accentuat necesitatea deschiderii noului punct de frontieră.

Scopul acestei întalniri a fost efectuarea unor demersuri pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat ucraineano-romana în zona Șebene (Raionul Verhovina) și Poienile de sub Munte (judetul Maramures).

Această inițiativă a fost un succes iar rezultatele pozitive pot vedea in în urmările ei.

Președintele Consiliului Regional al Regiunii Ivano Frankivsk, domnul Oleksandr Sych,  s-a întâlnit în 27ianuarie cu Consulul General al României la Cernăuți, doamna Iryna-Loredana Stanculescu.  La intalnire a participat și Secretarul General al consulatului, Dan Konstantin.

Scopul întîlnirii organizate de Fundaţia Ucrainenilor Huţuli din Romania

În cadrul întâlnirii, părțile au discutat despre posibilitățile de implementare a proiectelor comune ale programelor de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene și despre modalitățile de intensificare a cooperării intracarpatice dintre Ucraina și județele României.

Preşedintele Consiliului Regional al Regiunii Ivano-Frankivsk, Oleksandr Sych, a subliniat că noul punct de frontieră este necesar având în vedere că Maramureşul are peste 50 de kilometri de graniţă comună cu Ucraina.

′′ Pentru noi, principala prioritate este dezvoltarea turismului și Industria ospitalității . În această industrie am dori să implementăm proiecte comune. Și, la fel, în domeniul conservării patrimoniului cultural comun al Carpaților și securității traiului în Carpați. Cel mai important proiect, care este prioritar pentru noi, se referă la deschiderea punctului de control la frontiera ucraineană „ Shibene – Poienile de sub Munte”. La urma urmei, având cincizeci de kilometru al frontierei comune și nu avem decăt un punct de trecere.” A precizat Oleksandr Sych.

La rândul său, Consulul General al Romaniei în Ucraina, Iryna-Loredana Stănculescu, a asigurat că va acorda sprijinul şi asistenţa deplină Consiliului Regional al Regiunii Ivano-Frankivsk în implementarea proiectelor comune Romania-Ucraina.

Între judeţul Maramureş şi Ucraina funcţionează un singur punct de trecere a frontierei situat în municipiul Sighetu Marmaţiei. Alternativ au mai funcţionat temporar două puncte de trecere a frontierei la Valea Vişeului şi Câmpulung la Tisa.