Patru români din Spania au lăsat mai multe orașe spaniole fără internet și telefonie. Aventurierii noștri au furat peste un kilometru de cablu de cupru pe care doreau să-l vândă ulterior la prețuri atractive.

Patru români din Spania au lăsat mai multe orașe spaniole fără internet și telefonie. Aventurierii noștri au furat peste un kilometru de cablu de cupru pe care doreau să-l vândă ulterior la prețuri atractive.

În Spania, comunitățile afectate au reacționat imediat. Agenții Gărzii Civile din Guadalajara (Comunitatea Castilia-La Mancha) au reținut, duminică, patru persoane de naționalitate română, sub acuzația de furt. Cei patru au reușit să sustragă 820 de metri de cablu de cupru, cauzând oprirea serviciilor de telefonie și internet în orașele Sotodos, Padilla del Ducado și Villarejo de Molina.

În comunicatul Gărzii Civile se arată că o companie de telecomunicații a sesizat pe 7 ianuarie furtul mai multor cabluri. În același timp, rezidenții din mai multe localități au reclamat prezența unei mașini suspecte care circula prin oraș noaptea, scrie Guadalajara Diario. Oamenii legii au coroborat cele două informații și au pornit o anchetă.

Locuitorii mai multor orașe au fost lăsați fără internet și telefonie.

În urma investigației, polițiștii au descoperit că în zona Albalate a orașului Guadalajara, mai multe persoane ardeau cabluri pentru a elimina izolația de plastic. Cablul era apoi depozitat și vândut cu prima ocazie la prețuri generoase. Cei patru au fost prinși în trafic de un echipaj de poliție. În vehiculul acestora au fost găsite diferite ustensile folosite la tăierea cablurilor telefonice, motiv pentru care au fost arestați, iar mașina sechestrată.

Hoții români sunt tineri cu vârste cuprinse între 21 și 27 de ani, toți fiind rezidenți în Comunitatea Madrid. Garda Civilă continuă ancheta în acest caz. Există suspiciunea că românii sunt implicați și în alte jafuri similare comise în provincie și chiar în afara ei.

Deși acest gen de ”activitate” nu este foarte cunoscut publicului larg, ea este relativ frecventă în unele cercuri ale emigranților est europeni în vestul Europei. Cazuri asemănătoare de mai mică amploare au mai fost raportate în Franța și Olanda aniitrecuți.