Câştigătorii premiilor Grammy sunt aleşi prin vot de cei aproximativ 11.000 de membri ai Recording Academy din SUA. Gala premiilor Grammy s-a desfăşurat atât în interior cât şi în aer liber, la Los Angeles, fără a beneficia însă de scena elaborată şi de efectele speciale ale galelor din anii anteriori.

Taylor Swift şi Billie Eilish au câştigat, duminică 14 martie, principalele premii ale celei de-a 63-a ediţii a galei Grammy, iar Beyonce a obţinut premii la patru categorii, devenind cea mai premiată femeie din istoria Grammy.

Albumul „Folklore”, înregistrat de Taylor Swift în perioada de lockdown, a primit premiul pentru cel mai bun album al anului. Prin victoria de duminică, Taylor Swift, 31 de ani, devine prima femeie care a câştigat de trei ori premiul Grammy pentru cel mai bun album. Astfel cântăreața egalează performanţele unor giganţi ai muzicii precum Stevie Wonder, Frank Sinatra sau Paul Simon.

Piesa lui „Billie Eilish „Everything I Wanted” a obţinut premiul pentru înregistrarea anului.

Beyonce a obţinut duminică patru premii Grammy care i-au ridicat palmaresul general la 28 de premii Grammy. Artista a doborât recordul feminin deţinut anterior de Alison Krauss. Beyonce a primit premiile Grammy la categoriile interpretare R&B („Black Parade”), pentru cel mai bun videoclip („Brown Skin Girl”) şi pentru colaborarea cu Megan Thee Stallion la piesa „Savage”, recompensată la categoriile cea mai bună piesă rap şi cea mai bună interpretare rap.

Beyonce a fost vizibil emoţionată când a acceptat premiul pentru interpretare R&B care a propulsat-o în topul laureaţilor Grammy. „În calitate de artist, consider că este datoria mea, datoria noastră a tuturor, să reflectăm epoca în care trăim.” Cântăreața a declarat că doreşte să-i susţină şi să sărbătorească activitatea tuturor artiştilor de culoare care au inspirat-o şi care inspiră lumea întreagă.

Compozitorii piesei „I Can’t Breathe”, interpretată de solista R&B H.E.R au câştigat premiul Grammy pentru piesa anului. Această melodie a fost compusă ca reacţie la protestele Black Lives Matter care au cuprins Statele Unite vara trecută.

Solista hip-hop Megan Thee Stallion, 26 de ani, a primit premiul Grammy pentru cea mai bun nouă artistă. Ea a mai câştigat încă două premii (cea mai bună piesă rap şi cea mai bună interpretare rap) pentru single-ul „Savage”, în care cântă alături de Beyonce.

Solista britanică Dua Lipa a câştigat premiul la categoria cel mai bun album pop cu LP-ul dansant „Future Nostalgia”.

Surpriza galei a fost faptul că trupa de K-Pop BTS a pierdut la categoria de interpretare pop pentru duo/formaţie. Premiul a revenit duetului format din Lady Gaga şi Ariana Grande (cu piesa „Rain on Me”). Ca o consolare pentru băieţii de la BTS, gala Grammy din acest an s-a încheiat cu interpretarea piesei lor în limba engleză „Dynamite”, direct din Coreea de Sud.

Câştigătorii la principalele categorii:

 

– Albumul anului: „Folklore” – Taylor Swift

– Înregistrarea anului: „Everything I Wanted” – Billie Eilish

– Piesa anului: „I Can’t Breathe” – compusă de Dernst Emile II, H.E.R. & Tiara Thomas, interpretare H.E.R.

– Cel mai bun nou artist: Megan Thee Stallion

– Cea mai bună interpretare pop duo/grup: „Rain On Me” – Lady Gaga şi Ariana Grande

– Cel mai bun album pop: „Future Nostalgia” – Dua Lipa

– Cea mai bună interpretare rock: „Shameika” – Fiona Apple

– Cea mai bună interpretare rap: „Savage” – Megan Thee Stallion featuring Beyoncé

– Cel mai bun albumm rock: „The New Abnormal” – The Strokes

– Cel mai bun album country: „Wildcard” – Miranda Lambert

– Cel mai bun album contemporan de muzică creştină: „Jesus is King” – Kanye West

– Cel mai bun videoclip: „Brown Skin Girl” – Beyonce, Blue Ivy, WizKid

 

.