George Bologan a fost decorat de președintele Italiei cu Ordinul Meritoriu al Republicii Italiene în anul 2019. Diplomatul bihorean a iluminat Columna lui Traian în culorile României la 100 de ani de la Marea Unire cu ocazia vizitei de stat și a gestionat perioada pandemiei în țara unde sunt cei mai mulți români stabiliți. Ambasadorul României a mai transmis, conform Bihoreanul, că rezultatele nu sunt doar unui singur om și și a unor ,, colegi excepționali care iubesc România și își onorează munca”. George Bologan este diplomat din 2003, fiind fost jurnalist pe lângă Sfântul Scaun.

El susține că fiecare român e ambasadorul imaginii și renumelui de român și trebuie să promoveze un comportament responsabil și etic.

La începutul lunii septembrie a acestui an, Klauss Iohannis a semnat decrete de revocare a 31 de diplomați, unii dintre ei urmând să ocupe alte posturi. Motivul pentru care președintele României a decis rechemarea în țară a ambasadorilor e legată de dorința unei schimbări în politica externă românească, de depolitizare și reînoire a ambasadorilor.

Un ambasador este trimis oficial într-un alt stat pentru a prezenta imaginea și interesele țării din care provine. El trebuie să protejeze interesele țării sale, să promoveze tradițiile țării din care vine și să ofere informații. Ambasadorul beneficiază în țara gazdă de imunitate diplomatică.

În anul 2019, România nu avea ambasadori în 17 state, printre acestea se numără Israel și Afghanistan. De asemenea, România nu este reprezentantă în multe țări din Africa. Și regiunile unde există conflict de război sunt evitate de diplomații români. Una dintre cauzele pentru care nu există ambasadori în anumite state e reprezentată de subfinanțarea politicii externe. Tot în 2019 un ambasador român a fost ucis la Kabul, iar altul a fost rănit grav în urma unui atac terorist.