Autoritățile medicale și politice au hotărât luarea acestei măsuri în urma atingerii unui număr îngrijorător de infectări – 30000 de persoane. În ciuda faptului că Germania a făcut față mulțumitor crizei coronavirus creșterea înregistrată recent a îngrijorat întreaga țară.

Anunțul a fost făcut duminică de către cancelarul federal, Angela Merkel, care a folosit prilejul pentru a detalia condițiile acestui lockdown. Subliniind că măsurile de până acum nu au fost suficiente, cancelarul german a spus că autoritățile germane sunt ” constrânse să acționeze și acționează acum” invocând creșterea numărului de infectări și de asemenea creșterea numărului de decese cauzate de COVID-19.

Lock-down-ul va fi instaurat începând cu 16 decembrie 2020 și va fi menținut până la data de 10 ianuarie 2021. Toate magazinele neesențiale, școlile și creșele vor fi închise. Contactele sociale va trebui să fie limitate la cel mult cinci adulţi din două gospodării diferite şi să rămână unele foarte restrânse din 24 până pe 26 decembrie, când întâlnirile nu vor fi posibile decât între membrii foarte apropiaţi ai unei familii.Germanii ce doresc să sărbătorească Revelionul vor trebui să-şi reducă numărul de contacte cu şapte zile înainte de reuniunile de familie.

Comercializarea de alcool pe stradă va fi de asemenea interzisă începând de miercuri. Numeroase cafenele şi baruri, închise de la începutul lui noiembrie, au început să vândă în chioşcuri stradale vin fiert, o tradiţie de Crăciun în Germania ( și nu numai), dar care a alertat autorităţile germane în ultimele zile.

De la începutul lui noiembrie 2020, toate restaurantele, barurile, muzeele, teatrele şi toate evenimentele sportive au fost închise publicului.

Petrecerea Crăciunului și Revelionului în casă de către germani va prilejui poate o regăsire a familiei, întărirea relațiilor familiale, reflecții mai profunde și umane tuturor.