Semiconductori, 5G, hidrogen – cei doi miniștri ai economiei își propun să întreprindă proiecte tehnologice comune, pentru a asigura suveranitatea Europei. Miniștrii economiei din Germania și Franța vor să stimuleze economia europeană prin inițiative de politică industrială. Într-un interviu acordat ziarului Handelsblatt, ministrul german Peter Altmaier și omologul său francez Bruno Le Maire au avertizat că, în următoarele câteva luni, este așteptat un număr din ce în ce mai mare de insolvențe ale întreprinderilor din Europa, scrie cotidianul german Handelsblatt.

Prin urmare, este important să „definim prioritățile industriale care urmează să fie puse în aplicare în următoarele luni”, a afirmat Altmaier. Alături de Comisia Europeană, ambele țări au pregătit proiecte tehnologice cuprinzătoare alcătuite în jurul microelectronicii, tehnologiei 5G și utilizării hidrogenului. „Construim suveranitatea economică și tehnologică a Europei”, a declarat Le Maire. O politică industrială activă este, de asemenea, necesară în vederea relației cu China, țară ce se recuperează rapid în urma pandemiei, urmărindu-și cu determinare obiectivul de a deveni independentă din punct de vedere tehnologic. Consolidarea industriei interne are prețul său pentru contribuabili, a adăugat Altmaier.

„Totuși, nu ar trebui să acceptăm ca o mare parte din valoarea adăugată a viitorului să se regăsească în întregime în afara Europei”. Mai exact, miniștrii lucrează în prezent la proiecte europene în vederea utilizării hidrogenului verde în industria siderurgică și în vederea dezvoltării microprocesoarelor. Potrivit unui nou studiu al companiei de consultanță de management McKinsey, ar fi nevoie de peste 40 de miliarde de dolari pentru a prinde din urmă industria cipurilor din Asia și din Statele Unite ale Americii. Sursa: