Explicația economică este clară. Consumul de gaze crește și implicit prețul convenit prin tranzacții cu livrare imediată(preț Spot)

Acesta se regăsește implicit în prețurile furnizorilor, iar competiția este acerbă, mai ales în contextul liberalizării pieței de gaze naturale.

Astfel, de când s-a instalat gerul năprasnic în toată țara, prețul gazelor a crescut chiar și cu 70% mai mult.

S-a ajuns la suma de 120-125 lei/MWh, de la 70 lei/MwH.

Deși ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că nu vor fi probleme în furnizarea gazelor, după instalarea vremii reci, realitatea a fost alta.

Aproape toți furnizorii, E-ON, Mehedinți Gaz, Transgaz au avut probleme, din cauza transportului volumului de gaze.

Gerul crește consumul de gaze- Ce se va întâmpla cu facturile românilor

ANRE(Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei) a transmis ce se va întâmpla cu cei care nu au ales furnizorul de gaze.

În luna ianuarie vor fi preluați, în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță(FUI), de Premier Energy.

Compania a fost aleasă  pentru că a avut cea mai mică ofertă prezentată pentru luna ianuarie, respectiv 5,83 lei /MWh.

Cea mai mare ofertă a avut-o Engie, 30 lei/ MWh.

Ce obligații are Furnizorul de Ultimă Instanță

Furnizorul de ultimă instanță este furnizorul desemnat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care are obligaţia de a asigura furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanţă pentru o perioadă limitată de timp acelor clienți cărora actualul lor furnizor nu le mai poate presta serviciul în condițiile legii. Perioada limitată de timp înseamnă o lună, maximum trei  luni.

ANRE a desemnat FUI, după ce după ce Transgaz, operatorul național al rețelei de transport, a reziliat contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare , încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, explică site-ul profit.ro

Modificarea furnizorului nu implică lucrări tehnice, așa cum au crezut inițial unii dintre români care au preferat să rămână la același furnizor, chiar dacă sunt nemulțumiți de tarifele aplicate.