Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează în consultare publică, până la data de 7 martie, Ghidul solicitantului pentru spitale. Astfel unităţile pot primi fonduri europene destinate reabilitarii şi modernizării sistemelor ce asigură creşterea siguranţei pacientului în spitalele din România.

Potrivit unui comunicat al MIPE remis vineri evz.ro de Transilvania, pentru acest apel sunt alocate 50 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), iar fondurile vor putea fi folosite pentru infrastructura de energie şi gaze medicinale.

Ghidul pentru „Creşterea siguranţei pacienţilor în structuri spitaliceşti publice care utilizează fluide medicale” poate fi consultat până la data de 7 martie, timp în care toţi cei interesaţi pot transmite observaţii şi propuneri. MIPE încurajează profesioniştii din sistemul de sănătate să consulte acest document şi să transmită propuneri.

Linia de finanţare a fost anunţată de MIPE şi Ministerul Sănătăţii la începutul acestei luni când a fost adoptat în Guvern Memorandumul ce permite această alocare urgentă de fonduri. „Decizia de a adopta măsura prin Memorandum a fost luată de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ca soluţie de urgentare a întregii proceduri şi a resetat astfel un parcurs birocratic care întârzia o Ordonanţă de Urgenţă pe acest subiect, care s-a blocat mai multe luni în „circuitul de avizare””, se precizează în comunicat.

Ghidul solicitantului va sta în consultare publică timp de 15 zile, după care va fi pregătit şi lansat apelul de finanţare.

Totodată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europen,e propune ministerelor, instituțiilor, organizațiilor și persoanelor fizice interesate o Fișă de Reforme și Investiții, prin intermediul căreia se pot trimite propuneri pentru actualizarea Planului Național de Reformă și Reziliență (PNRR) într-o formă standardizată și simplificată.

Fișa, în format PDF, poate fi descărcată de la adresa www.mfe.gov.ro/pnrr. După completare, aceasta poate fi transmisă către MIPE la adresa de e-mail dezbateri.pnrr@mfe.gov.ro. Data limită pentru trimiterea propunerilor este 25 februarie.

„Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene organizează, în luna februarie, un tur de forță pentru a culege toate propunerile de proiecte sau politici de reformă pentru actualizarea PNRR. Săptămâna aceasta este săptămâna dezbaterilor publice, organizăm zeci de astfel de întâlniri cu organizații, asociații, ONG-uri, reprezentanți ai administrației locale, ai mediului privat. Este un adevărat maraton de consultări publice. Primim zeci, sute de astfel de propuneri, de idei pentru a le cuprinde în PNRR. Efervescența din jurul acestui proiect este extraordinară. Prin publicarea acestei fișe standardizate ușurăm munca tuturor celor care ne trimit propuneri. Este o soluție fără hârțogărie în exces”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.