Nemulțumiri privind reducerea claselor în Bihor

Colegiul Național Emanuil Gojdu este marcat de reducerile de elevi și de clase. Elevii și profesorii colegiului sunt nemulțumiți de împărțeala „tovărășească”, conform principiului „toată lumea trebuie să trăiască”, a claselor a IX-a din școlile bihorene, relatează zeflemitor Bihoreanul .

Primii afectați de dispariția unei clase în cadrul celui mai prestigios colegiu din Bihor sunt elevii care timp de opt ani s-au pregătit intens. În locul unui acces la educație în această școală, mulți elevi talentați își vor vedea visurile năruite. La CN „Emanuil Gojdu” se intră cu medii foarte mari, astfel că se creează situații care vor lovi încă o dată în ceea ce se numește deja „generația de sacrificiu”. O generație care nu a dat în acest an nici teze, nici simulări, care timp de opt ani nu a avut manuale la timp.

Gojdiștii sunt deosebit de alarmați de noile perspective

 

„Cum să-i spui unui elev, că degeaba a învățat pentru a obține media de admitere 9,20 și că degeaba exista spațiu de școlarizare în scoala X, că pe el îl obliga inspectoratul să meargă la școala Y, deoarece trebuie să trăiască și scoala Y? De ce să aleagă Inspectoratul Școlar în locul părintelui?”, se întreabă directorul Florin Nicoară.

Fostul viceprimar și city manager al Oradiei, Dacian Palladi, în calitate de părinte, prezenta aproximatv același paradox, chiar dacă se pronunța în privința raportului sănătate / educație. Tuturor le este frică de monștrii pe care i-a crescut această pandemie, deși ei s-au născut cu mult înainte de debutul ei.

Educația este politizată, iar inspectoratle nu se consultă cu directorii liceelor de top

 

Revolta este foarte mare deoarece colegiul este unul de top în învățământul bihorean și național.„Nu este normal ca școlile care își fac treaba să fie hărțuite / distruse de către inspectorate, pentru a ține în viață alte școli”, explică directorul CN „Emanuil Gojdu” Florin Nicoară.

”Liceele ca Gojdu dau direcția învățământului românesc, de peste 100 de ani. Chiar dacă unii recunosc și altii nu, Gojdu este sursa de inspirație pentru multe școli din județ, în diverse situații. Ca exemplu, ceea ce se zvonește că vrea să facă ministerul cu o zi online și patru zile fizic, Gojdu a pus în practică de pe la începutul lui octombrie”, argumentează directorul de la CN „Emanuil Gojdu”.

Reducerea numărului de clase a fost explicată de Inspectoratul Școlar Județean ca urmare a numărului redus de elevi din generația clasei a VIII-a. Ei susțin că principala cauză este numărul mic de elevi înscriși în urmă cu opt ani în clasa 0. În Bihor ar fi astfel cu 1.100 de elevi mai puțini. Directorul CN Emanuil Gojdu susține însă că singura soluție rezonabilă ar fi descentralizarea.