Pacienții post Covid semnalează  alterarea mirosului și a gustului, dureri de cap, dureri musculare, oboseală cronică, tulburări de memorie în unele cazuri, afecțiuni pulmonare.

La acest moment, nu există un program de recuperare standard sau decontat de CAS.

De cele mai multe ori, pacienții merg la medicul de familie  sau la diverse clinici care aplică tratamente post Covid, nedecontate.

Printre procedurile recomandate se numără oxigenoterapia, aerosoli, kinetoterapie.

Întrucât nu toți pacienții își pot permite aceste tratamente.  Ministerul Sănătății nu a venit cu un proiect de lege prin care să fie decontate aceste proceduri, inițiativa a venit de la PSD.

Gratuitate pentru pacienții post-Covid, ultima propunere a medicilor

„Am scris despre un astfel de program pe care doresc să-l propun în Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor din care fac parte, pentru a veni în sprijinul pacienţilor care au trecut prin această infecţie.

În momentul de faţă, pacienţii nu au un centru unde să se adreseze pentru a face un bilanţ de la A la Z. Ideea este să scutim oamenii de a face drumuri zilnice la spital sau la medicul de familie.

Acest program trebuie decontat în totalitate de Casa de Sănătate”, a spus dr. Remus Mihalcea, duminică, la Antena 3.

Medicul Remulus Mihalcea este și deputat PSD.

La nivel internațional, deja se vorbește de long Covid. Medicii îi supervizează interdisciplinar pe cei care raportează aceste simptome.

„Ideea e că toate persoanele care au aceste complicaţii pe termen lung şi simptome trebuie să fie analizate într-un centru post-COVID. Apoi,  urmărite pe termen lung, să se vadă de unde a pornit problema.   Ce li se poate face”, a explicat medicul Simona Carniciu, pentru sursa citată.

La acest moment, la ATI sunt peste 1000 de pacienți internați cu Covid, în stare gravă. România a ajuns la peste un milion de persoane vaccinate anti-Covid.