Urmare a unei discuţii cu ambasadoarea Greciei în România, ministrul Economiei şi Turismului, domnul Claudiu Năsui, a anunţat faptul că începând cu data de 16 aprilie, Grecia îşi va deschide graniţele pentru turiştii români, însă acest lucru se va realiza cu respectarea anumitor condiţii precum prezentarea unui test PCR negativ, al unui certificat de vaccinare sau a unui formular de localizare.

„Am discutat chiar astăzi (luni – n.r.) cu ambasadoarea Greciei în România și, din 16 aprilie, granițele Greciei se vor redeschide pentru turiști, evident, cu niște condiții.

Și acelea sunt: un formular de localizare – și acela este ușor completabil pe internet – sau cu certificat de vaccinare sau cu test PCR negativ. Practic, sunt două momente: momentul intrării în Grecia, și momentul revenirii în România.

La momentul plecării în Grecia, turiștii români care ar dori să plece acolo ar avea nevoie de acest document care există și acum pe internet, un test PCR negativ sau certificat de vaccinare”, afirmă Năsui.

Fără probleme pentru români

Conform ministrului, în situaţia în care Grecia nu este pe lista galbenă a ţărilor cu o rată de infectare cu SARS CoV-2, românii nu vor întâmpina probleme la revenirea în ţară.

„La momentul revenirii în țară, (…) dacă Grecia nu este pe lista aceea a CNSU-ului, nu e absolut nicio problemă.

Dacă totuși este și cetățeanul român este vaccinat, și prin vaccinare înseamnă 10 zile de la rapel, de la a doua doză, intră fără carantină.

Deci nu are nicio problemă. (…) Dacă nu are vaccinul și a fost bolnav de COVID în ultimele 90 de zile, lucru pe care îl poate dovedi fie cu un certificat medical, fie cu un test de anticorpi, de asemenea, nu intră în carantină”, a mai spus Năsui.

Claudiu Năsui: Fără carantină în momentul în care se duc în Grecia

În cursul zilei de luni, ministrul economiei, Claudiu Năsui, a declarat pentru Digi24 faptul că „este o veste bună” deoarece România „este luată în primă faţă”, din data de 16 aprilie.

„Pentru turiștii români, la intrarea în Grecia nu se va cere decât un document de călătorie care se poate face foarte ușor, un test PCR negativ sau certificat de vaccinare. Practic, nu ar avea carantină în momentul în care se duc în Grecia. Am vorbit chiar astăzi cu ambasadoarea Greciei în România și mi-a comunicat lucrurile acestea.

De asemenea, un punct esențial era întoarcerea turiștilor. Aici sunt mai multe cazuri. Până acum, dacă țara nu era pe lista CNSU, se putea intra direct, dacă o țară – discutăm acum de Grecia – intră pe listă, persoanele care se întorc în țară și sunt vaccinate (10 zile de la rapel) nu intră în carantină, deci intră direct. Iarăși, dacă persoana a fost bolnavă de COVID în ultimele 90 de zile nu intră în carantină”, a spus Năsui.

În privinţa vaccinării, ministrul a mai afirmat faptul că „așteptăm mai multe detalii de la omologii greci”.

„În principiu vor recunoaște certificatul pe care îl primesc toți românii în momentul în care se vaccinează. Același document va fi folosit drept dovadă când românii se întorc”, a subliniat Năsui.

Potrivit ministrului, autorităţile elene cunosc încă deanul trecut documentele de la testarea cu RT-PCR, însă aşteaptă date suplimentare referitoare la vechimea testului.

„Atenție mare, pentru întoarcerea în România acceptăm și testul de anticorpi, care confirmă că persoana a fost bolnavă în ultimele 90 de zile, dar și certificat medical care confirmă”, a spus Claudiu Năsui.