Miercuri 3 februarie, seara, a fost alertată echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. Echipa ISU a fost chemată la Vlăhița pentru obiecte ruginite care păreau a avea capacitate de explozie. Specialiștii au intervenit de urgență la fața pentru identifica obiectele. Acestea s-au dovedit a fi, provenite cel mai probabil din Primul Război Mondial. Au fost descoperite pe malul unui râu un număr de 49 de grenade ofensive. Acestea au fost ridicate, transportate şi depozitate, în condiţii de siguranţă, la depozitul special amenajat.
Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat:
„Elementele de muniţie rămase neexplodate au fost descoperite accidental de către o persoană care a dat dovadă de foarte multă responsabilitate şi care, realizând pericolul la care se expune, a anunţat imediat la numărul unic de urgenţă 112. Grenadele prezentau un real pericol, având în vedere faptul că erau intacte, provenind, cel mai probabil, din Primul Război Mondial.”
Este prima misiune din acest an a echipei pirotehnice a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita. Dacă grenadele ar fi fost descoperite de persoane mai puțin responsabile se putea întâmpla o tragedie.
ISU Harghita a postat o descriere a situației și a lansat un avertisment:
„Prima intervenție pirotehnică din acest an a avut loc astăzi, în localitatea Vlăhița
Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita a ridicat un număr de 49 grenade ofensive, descoperite pe malul unui râu. Persoana care le-a observat, a dat dovadă de foarte multă responsabilitate și realizând pericolul la care se expune, a sunat imediat la 112.
Elementele de muniție rămase neexplodate, intacte, provenind, cel mai probabil, din Primul Război Mondial, au fost ridicate și transportate, în condiții de siguranță, la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii ulterioare.
‼️ATENȚIE ‼️
În cazul în care descoperiți elemente de muniţie rămasă neexplodată, NU le atingeți, NU le loviți sau mișcați din locul în care au fost găsite, NU încercați să le demontați sau să le ridicați, transportați sau depozitați în locuinţe, la locul de muncă sau la depozite de fier vechi.
Solicitați ajutorul pompierilor sau al Poliţiei, apelând numărul de urgenţă 112.”