Pe 6 mai, în localitatea Ungheni din județul Mureș, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat un focar de gripă aviară la o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete.

În vederea opririi răspândirii gripei aviare, DSVSA Alba a transmis o serie de măsuri ce vor fi adoptate la nivel național.

Altfel spus, pe o perioadă de 30 de zile, în toate localitățile din țară va fi interzisă comercializarea abulantă a păsărilor. De asemenea, se suspendă activitatea comercială cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile, de la puii de o zi până la păsări reformă. Doar centrele comerciale autorizate vor putea comercializa păsări a căror stare de sănătate este atestată documentar.

Verificări la nivel național pentru oprirea răspândirii gripei aviare

Medicii veterinari vor începe verificările la operatorii din industria avicolă pentru aplicare măsurilor de biosecuritate.

De asemenea, medicii veterinari din cadrul DSVSA se vor asigura că sunt respectate toate condițiile privind mișcarea păsărilor.

Simplii crescători de păsări sunt rugați să ia legătura cu cei de la DSVSA în cazul în care sunt martorii unui caz de mortalitate și morbiditate manifestată la păsări. Persoanele care cresc păsări în propria gospodărie trebuie să prevină orice contact cu păsările sălbatice.

Este interzis accesul păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captrive la bălți sau orice altă amenajare hidrologică. Se vor separa, de asemenea, rațele și gâștele de alte păsări domestice. Nu se vor crește păsările domestice în aer liber, ele trebuie ținute în spații special amenajate.

Nu este permis contactul cu alte specii de mamifere, inclusiv animale de companie. Furajele se vor ține în spații închise, acoperite. În timpul depozitării se va asigura să nu aibă acces alte specii de animale. Totodată, cumpărarea de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din unități înregistrate.

Gripa aviară se transmite de la păsările migratoare şi în special păsările acvatice. Boala poate afecta până la 50 de specii de păsări domestice și sălbatice.