Imaginile din judeţul Arad cu privire la colectarea selectivă arată o realitate simplă. Arădenii pur şi simplu nu sunt pregătiţi încă pentru aşa ceva.

„Ora 7.50. Strada Andrenyi Karoly. Oare Retim nu a ridicat gunoiul pentru că nu e selectat? Oare urmează și amenda? Tomberoanele din imagine când au fost ultima oara spălate?” A spus un arădean pe reţeaua de socializare Facebook.

După cum se poate observa, tomberoanele sunt pline până la refuz, iar colectarea selectivă este inexistentă.

Ce-i drept, de ce să fie depozitate unde trebuie când resturile unei canapele aruncate pe jos care de altfel, completează imaginea deja deplorabilă prezentă pe numeroase străzi ale judeţului, pot „sta foarte bine” şi lângă tomberoanele care nu au fost spălate de veacuri. De asemenea, se poate trage cu uşurinţă concluzia că arădenii, autorităţile şi firma care colectează deşeurile nu ştiu cum să selecteze corespunzător gunoiul menajer.

Gunoi şi comentarii multiple

În mod evident, postarea de faţă a generat rapid o serie de comentarii numeroase, care au atras atenţia celor de la ULAL Arad, opinând următoarele:

„Atâta timp cât Primăria Municipiului Arad nu realizează infrastructura de colectare a deșeurilor menajere pe domeniul public al municipiului și operatorul nu își respectă contractul cu utilizatorii, modul de operare defectuos al serviciului de salubrizare nu se va îmbunătăți”.
Potrivit aradon.ro, cu privire la situaţia gunoiului de faţă, a existenţei amenzilor sau pur şi simplu, dacă deşeurile vor fi, sau nu, ridicate, fie selectiv ori normal, Retim a declarat că:

„Fotografiile prezentate pe pagina Facebook sunt realizate de către un cetățean care semnalează că la ora 07.50 containerele de colectare a deșeurilor reziduale nu au fost ridicate de pe Str. Andrenyi Karoly.

Vă informăm că, conform programului de colectare zilnică a deșeurilor reziduale de la blocuri, ridicarea containerelor de la adresa respectivă se realizează între orele 08.00-11.00, operațiune care a avut loc și astăzi la ora 08.17, după cum atestă și fotografiile de mai jos. Aceste fotografii sunt marcate și cu ora exactă la care au fost realizate”.

Conform Retim:

„infrastructura de colectare a deșeurilor existentă asigură condiții de depozitare suficientă din partea utilizatorilor serviciului de salubrizare. Problema reală nu este însă lipsa infrastructurii de colectare sau necolectarea deșeurilor depozitate, ci nerespectarea regulilor de către unii dintre utilizatori, situație care necesită corectarea unor comportamente.

Operatorul RETIM asigură colectarea deșeurilor conform obligațiilor asumate, în cazul de față colectarea realizându-se în fiecare zi (șapte zile pe săptămână). (…) În ceea ce privește regulile de colectare separată a deșeurilor, există câteva reguli simple care trebuie respectate, iar aceste se regăsec în Ghidul de colectare separată disponibil și pe site-ul nostru – https://retim.ro/utile/ghid-arad/”.