Moții au lansat o petiție adresată ministrului Transporturilor și mai multor instituții din Bihor și Alba cu privire la Drumul Național 75 ce traversează de la vest la est Munții Apuseni, de la Turda la Ștei.

Mii de oameni se plâng de drumul ce a ajuns să fie un adevărat calvar pentru șoferi. Gropile și terasamentele surpate dau bătăi de cap tuturor celor care conduc pe Drumul Național 75.

„Drumul care leagă Turda de Câmpeni a ajuns să fie un calvar pe care vi-l putem descrie succint cam așa: gropi, praguri, șanțuri înfundate, terasamente surpate. Această cale de acces, care leagă Țara Moților de Turda, nu a mai fost reabilitată de dinainte de 1989, cu adevărat”, se arată în textul petiției.

Drum abandonat de mai bine de 30 de ani

De asemenea, semnatarii petiției susțin că politicienii de la Alba-Iulia  și Cluj nu au luat în seamnă nenumăratele cereri de reabilitare ș modernizare a drumului, el fiin o legătură importantă pentru Țara Moților.

,,Legătura Țării Moților este necesară nu numai cu Alba-Iulia ci și cu Turda și Cluj-Napoca, orașe în care mulți dintre noi muncim. Dar, factorilor de decizie din Alba nu le pasă, doar acest drum nu leagă Țara Moților cu capitala de județ, celor de la Cluj,  nici lor, doar face legătura cu alt județ. (…)

Constatăm acum că, noi, rămași fără locuri de muncă, fără resurse, nu putem să valorificăm ceea ce ne-a mai rămas, turismul, drumul, important de acces dinspre Turda și Cluj -Napoca, devenind locul în care ne stricăm sistematic mașinile

Acest sector de drum național, pe raza celor două județe, a devenit o batjocură plină de cinism la adresa noastră, a moților. Constituie o enormă rușine pentru o țară aflată în Uniunea Europeană în anul 2021”, se arată în textul petiției.

Câte persoane au semnat petiția

Până la acest petiția a fost semnată de aproape 4.000 de oameni. DN75 leagă Turda de Câmpeni și mai departe de Ștei.

Începe din DN1 la Turda, urcă pe valea Arieșului și traversează Munții Bihorului prin pasul Vârtop (1.160 m). Se termină în DN76 la Lunca, DN76 stabilind legătura cu orașul Ștei, aflat în apropiere, și cu municipiul Oradea.