Florin Cîțu a explicat că nu se discută, în acest moment, despre mărirea taxelor sau a vârstei de pensionare. Șeful Executivului a declarat că se are în vedere reformarea sistemului de pensii pentru a nu intra în colaps.

„Nu. Sunt mai multe soluţii şi nu avem nimic concret în acest moment. Ne uităm ce au făcut şi în alte ţări. Ideea pe care au speculat-o este aceea că se discută despre un obiectiv de a creşte speranţa de viaţă în România.

Nu e nicio legătură, dar este un obiectiv foarte bun, important pentru noi. Înseamnă că vom fi mai sănătoşi, vom fi mai puternici, o societate mai puternică, mai sănătoasă. Sunt două obiective: eliminarea sărăciei şi de a creşte speranţa de viaţă în România”, a declarat premierul joi, relatează evz.ro.

Vârsta de pensionare nu va crește

Totodată, premierul a mai precizat că odată ce va avea o lege a pensiilor se va putea vorbi despre corelarea vârstei de pensionare cu creșterea speranței de viață.

„Nu a fost luată nicio decizie. Sunt discuţii. Rolul acestor grupuri de lucru este exact acela de a avea discuţii. Sunt foarte multe discuţii într-un grup de lucru”, a spus Cîțu.

Citește aici despre ce legi pentru pensii pregătesc parlamentarii

Prim-ministrul a dat asigurări că sistemul de pensii va fi sustenabil și peste 15 ani dacă se va face o reformă. Totodată, Cîțu a atacat opoziția, afirmând că ,,rolul ei este clar acela de a exagera, de a manipula, de a zbiera”.

Premierul a dat asigurări că nu vor crește taxele și se vor putea aduce venituri la bugetul de stat mai mari.

,,Nu ştiu de unde ies aceste idei. Chiar nu vreau să le comentez, nu are sens. Nu creştem taxe şi românii ar trebui să urmărească exact ce se întâmplă. A apărut vreun act normativ care arată aşa ceva? Nu, pe nicăieri. Discuţii bineînţeles că vor fi peste tot. Specialiştii între ei discută tot felul de soluţii, încearcă măsuri şi aşa mai departe. Se uită ce au făcut alţii în alte ţări, dar noi să ne uităm pe fapte, ce decizii luăm. Nu se discută, în acest moment nu există aşa ceva”, a conchis  Cîţu.