Imediat, după anunțul Guvernului privind măsurile de austeritate în contextul pandemiei, politicienii s-au întrecut în declarații politice.

Social-democrații, aflați în opoziție, susțin că nu sunt justificate măsurile de reducere a cheltuielilor. În timpul guvernării PSD, însă, statisticile arată că s-au făcut cele mai multe angajări la stat.

Guvernul nu se lasă. Bugetarii rămân fără sporuri

Despre această situație, vicepremierul UDMR Kelemen Hunor, a anunțat că va face o analiză a sporurilor. Multe dintre acestea nu se justifică. Unul dintre acestea este sporul pentru calculator, deși în zilele noastre, nu se poate lucra fără calculator.

Fostul ministru al Muncii, actual deputat PNL, Violeta Alexandru, a precizat că a identificat 50 de categorii de sporuri.

„ Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic și a fost aproape de decident a obținut un spor. De ce credeți că am insistat anul trecut ca absolut toate veniturile din sistemul public – de la funcționari la personal contractual, până la indemnizațiile celor care conduc companii de stat ”, precizează Violeta Alexandru.

Când se măresc pensiile românilor.  Guvernul lovește puternic

Guvernul Cîțu a anunțat restructurarea companiilor de stat, eliminarea voucherelor de vacanță, plafonarea pensiilor și a salariilor.

În ceea ce privește pensiile speciale, cele mai multe opinii sunt pentru eliminarea acestora.

„Noi suntem pentru a elimina toate pensiile speciale. Ori le eliminăm pe toate, ori nu. Cu toţii suntem egal. Ori stabilim un plafon pentru toate pensiile speciale.”, a declarat Kelemen Hunor.

Guvernul nu se lasă. Bugetarii rămân fără sporuri

Despre aceaste măsuri, liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că este o adevărată nesimțire a coaliției de guvernare.

„Nesimțire! Așa se cheamă atunci când tai de la peste 7 milioane de români, dar nu te atingi de pensiile speciale  , este declarația președintelui PSD.

Social- democrații vor să-i atragă în rândul lor și pe sindicaliști. Aceștia au început protestele încă de la începutul anului și amenință cu grevă.