Ajutoarele umanitare constă în alimente și alte bunuri destinate celor 250 de persoane ce au rămas fără locuințe în urma incendiului din 7 ianuarie.

„Produsele acordate ca ajutor umanitar de urgenţă constau în alimente (ulei, zahăr, făină, conserve) şi materiale de strictă necesitate (paturi, saltele, pături, saci de dormit etc.), sunt în valoare de peste 300.000 de lei şi au fost scoase din rezervele de stat”, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Decizia prim-ministrului va fi transpusă printr-o Hotărâre și urmează să fie aprobată de către Guvern. Suma în valoare de 300.000 de lei a fost scoasă din rezervele de stat.

Incendiul devastator din comuna Șumuleu

Pe 7 ianuarie, un incendiu violent a cuprins locuințele comunității de rromi din cartierul Șumuleu. În urma incendiului peste 250 de persoane au rămas fără locuințe. Mai bine de 20 de case de lemn au ars  pe o suprafață de 1000 de mp.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita a precizat că dintre persoanele afectate, mai bine de 141 sunt copii. În urma cercetărilor desfășurate la fața locului, ISU Harghita a informat că incendiul a fost provocat de un burlan metalic neizolat termic față de materialele combustibile.

În urma tragicului eveniment, Klaus Iohannis, președintele României, l-a sunat pe primarul orașului Miercurea Ciuc. El „a transmis tot sprijinul, pe termen scurt şi mediu, şi a mulţumit pentru solidaritatea comunităţii şi pentru promptitudinea cu care au intervenit autorităţile”.

Toți cei care doresc să ajute persoanele greu încercate,  ce au rămas fără locuințe în urma incendiului, pot dona online sau în conturile Asociației de Întrajutoare Caritas.

,,Intervenția rapidă a autorităților și dovada de solidaritate a localnicilor aduce un strop de speranță persoanelor greu încercate. „Mulţumesc pentru solidaritatea exemplară a locuitorilor oraşului şi a regiunii Ciucului (..) Este o solidaritate majoră, toată lumea vine în sprijinul oamenilor care au avut de suferit, a declarat primarului municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila.