Federația din Educație „Spiru Haret “ (FSE Spiru Haret) solicită Guvernului Cîțu să reevalueze decizia de a îngheța salariile în sistemul de învățământ și să facă o analiză corectă a situației veniturilor din educație.

Profesorii sunt intrigați de faptul că sunt printre cele mai prost plătite categorii profesionale din țară și din Europa, conform unui studiu realizat de Eurostat.

Mai mult decât atât, într-un an plin de provocări financiare și logistice, cadrele din învățământ nu au beneficiat imediat de dispozitive pentru susținerea cursurilor on-line, ci s-au descurcat cum au putut, prin proiecte individuale sau cu bani de acasă, spun acestea.

Ce transmite FSE  Spiru Haret

În unele instituții din România sunt paznici și șoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaților din sistemul educațional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajații din sistem au fost aruncați în necunoscut, fără pregătire și fără cele necesare pentru a-și continua activitatea în regim on-line. Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile mulținaționale, unde angajații au trecut la tele-muncă, îns,ă nimeni nu arată că acei salariați au primit laptop-uri ca să-și poată desfășura activitatea de acasă, au fost instruiți în regim de urgență, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră. Ce au primit angajații din sistemul educațional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-și continua activitatea, pentru care trebuie apreciați. Să învețe de pe Youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că și acum foarte mulți copii sunt privați de dreptul la educație din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activități. Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului și Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. “, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „SPIRU HARET“.

Ce spune Cîțu despre măsurile financiare de la 1 ianuarie 2021

Negocierile dintre sindicate și Guvern vor continua zilele acestea, astfel încât să existe un dialog social.

Premierul României, Florin Cîțu, susține că măsurile de plafonare a salariilor bugetare au impact pozitiv asupra economiei naționale.

Plafonarea salariilor din administrație înseamnă o economie la bugetul de stat în valoare de 12 miliarde de lei, iar  amânarea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți de consiliu județean înseamnă un plus la buget de 600 de milioane de lei.