Astfel, la simularea examenului de Bacalaureat, procentul de promovabiliate este de doar  40,71% Asta înseamnă medii mai mari sau egale cu 6.

Notele nu se trec în catalog, ci reflectă nivelul de pregătire al elevilor.

Bacalaureat 2021.  Perle de neimaginat la Cluj

Ca în fiecare an, proba la limba și literatura română a generat și cele mai multe perle.

La Cluj, situația a fost tragi-comică, relatează evz.ro.

Cei mai mulți dintre ei nu au fost capabili să prezinte un personaj dintr-o nuvelă scrisă de Ioan Slavici.

Deși programa a fost parcursă, elevii l-au confundat pe „ Ghiță”, cu „ Harap-Alb”. Cu alte cuvinte, nici măcar n-au putut face diferența dintre autori și gen literar.

”Eu nu pot învăța în locul lor. Le-am predat toată programa la clasă și le-am spus să învețe pentru că examenul de bacalaureat nu este o joacă. Cu toate astea, la examenul de simulare au confundat de exemplu Moara cu Noroc, scrisă de Ioan Slavici cu Harap Alb, scrisă de Ion Creangă. Au venit și au spus că Harap Alb este scrisă de Slavici și s-au apucat să îl caracterizez pe Ghiță din Harap Alb. Se vede că nici măcar nu au citit aceste opere pentru a evita confuzii elementare. Ce să mai vorbim de subiecte de analiză când ei nu știu că personajul Ghiță nici măcar nu apare în Harap Alb”, a declarat unul dintre profesorii de limba română din Cluj, pentru evz.ro

Ce spun consilierii educaționali despre această situație

Oana Moraru, consilier educațional, cu o experiență de peste 20 de ani în sistemul de educație, spune că dezastrul de la examene este rezultatul schimbărilor bulversante de la conducerea Ministerului Educației.

”Nu e nicio coerență în decizie!”, spune Oana Moraru.

Anul școlar 2020-2021 a fost cea mai mare provocare pentru sistemul educațional. Pandemia de Covid a arătat că școlile nu sunt dotate logistic, dar nici profesorii nu știu să predea on-line.

Astfel, România se confruntă cu cel mai mare absenteism școlar din ultimii 30 de ani.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că examenele naționale vor fi organizate în favoarea elevilor.