Pentru a-și petrece sărbătorile pascale alături de familii, noaptea trecută mii de români s-au întors în țară, majoritatea din Germania. Abia la vamă însă, aceștia au fost înștiințați de faptul că Germania a fost inclusă pe lista țărilor cu risc epidemiologic, motiv pentru care a fost impusă carantina de rigoare.
În urmă cu trei zile, Germania se afla în scenariul verde și nimeni dintre cei sosiți în țară nu se aștepta la o astfel de situație. Mai mult, aproape majoritatea persoanelor întoarse în țară beneficiază de concediu de doar câteva zile, iar carantinarea lor ar putea să le pună în pericol chiar locurile de muncă.
Artere deschise, dar eficiență scăzută
Polițiștii de frontieră din Nădlac au deschis un număr de cinci artere, toate pe sensul de intrare în România. Cu toate acestea, timpul de așteptare este cuprins între 2 și 4 ore pentru efectuarea controlului de frontieră și trecerea prin corturile de tiraj.
„Ne nemulțumește sistemul ăsta de aici. Stăm două-trei ore să completăm un formular. Venim din Germania fără să știm că ne bagă în carantină, acolo ne fac teste și nu ne-a spus nimeni că acum ne bagă în carantină.
Nu suntem informați. Avem 10 zile de concediu și noi trebuie să stăm 14 zile în carantină, cum se poate? Fără ca nici măcar cineva să ne fi anunțat înainte, că altfel nu veneam”, spune una dintre româncele venite în țară.
„Nu se păstrează nicio regulă, nicio distanțare. Stăm sub formă de grămadă. Suntem repeziți și ni se spune că nu am citit Monitorul, când să îl fi citit dacă am fost la lucru și am plecat de dimineață? Afară avem teste rapide și ne lasă să muncim. Am venit 5 zile libere, cum să stau 14 zile în carantină? Mai degrabă nu veneam. E o bătaie de joc.
Ne întoarcem pentru că nu putem sta 2 săptămâni în carantină, am venit cu soția gravidă la câteva controale, dar nu putem. Nu avem ce să facem. Tot concediul meu este două săptămâni. Am făcut un drum degeaba”. Spun cei ce se aflau în noaptea de 23 spre 24 aprilie în Vama Nădlac II.
Horea Timiș explică
Situația a fost explicată de către directorul DSP Arad, dr. Horea Timiș:
„Apropierea sărbătorilor pascale a crescut, așa cum era de așteptat fluxul din vamă. Practic atât capacitățile noastre cât și cele ale Poliției de Frontieră, sunt depășite ceea ce duce la acele cozi interminabile. Astăzi (n.r. sâmbătă) vom suplimenta personalul din vamă cu încă 10 persoane. Momentan avem 40 de oameni care fac triajul epidemiologic din punctele de frontieră, desigur aceștia lucrând pe ture. Dar atâta timp cât cerințele sunt de a completa formularul pe hârtie și nu se ia în considerare o aplicație mobilă pentru a digitaliza acest proces, și în mod clar pentru a reduce timpii de așteptare, este puțin probabil ca situația să se schimbe”.
Țări incluse pe lista galbenă
Joi seara s-a actualizat lista țărilor incluse în zona galbenă, listă care a intrat în vigoare în următoare zi, pe data de 23 aprilie. Printre acestea se regăsesc:
- Franța.
- Croația.
- Polonia.
- Ungaria.
- Serbia.
- Olanda.
- Macedonia.
- Muntenegru.
- Bulgaria.
- Cehia.
- Belgia.
- Luxemburg.
- Austria.
- Grecia.
- Italia.
- Germania.
- Elveția.