În județul Harghita s-au adus 315 flacoane, însemnând 675 de doze de vaccin, care urmează să fie distribuite în cele cinci centre de vaccinare în spitalele din judeţ.

Campania de vaccinare din Harghita a început luni dimineaţa, cu medicul epidemiolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi coordonatorul centrului, Sergiu Sîngeorzan, care a fost primul vaccinat.

Conform Agerpres, acesta a declarat că se simte mândru că este prima persoană vaccinată şi a subliniat faptul că personalul medical este un exemplu pentru comunitate.

„Este un eveniment istoric, aş spune, atât pentru spital, cât şi pentru judeţ. Ne bucurăm că suntem aici, cu cea mai mare încredere ne-am făcut acest vaccin, pentru că este o armă indispensabilă în combaterea acestei pandemii şi iată, de data aceasta, acţiunea este în mâinile noastre, noi suntem cei care hotărâm ce se întâmplă mai departe, mai mult decât am făcut până acum, cu măsurile de distanţare. Bineînţeles că aceste măsuri de distanţare şi utilizarea echipamentului de protecţie vor continua până când o mare parte din populaţie se va vaccina, pentru că numai atunci vom ajunge să avem imunitate suficientă de cohortă, cum s-ar spune, sau de comunitate, astfel încât să putem sta liniştiţi şi să ne întoarcem la vieţile pe care le aveam înainte”, a declarat Sergiu Sîngeorzan.

A doua persoană vaccinată împotriva COVID-19 a fost Konrad Judith, managerul spitalului, care a declarat că orice medic sau personal medical care se vaccinează transmite un mesaj de încredere către populaţie:

„Eu m-am înscris din prima şi am fost a doua persoană vaccinată  şi asta contează foarte mult pentru mine. Sper să conteze şi pentru colegii mei, dar şi pentru populaţie”, a spus dr. Konrad.

Printre cei care au fost vaccinați anti-COVID-19 se află și o asistentă de la secţia de Boli Infecţioase a SJU Miercurea Ciuc, care se află în prima linie, în lupta cu pandemia, din martie.

Lenuţa Agache a declarat, pentru AGERPRES, că s-a informat corespunzător şi nu a avut nicio ezitare să se vaccineze, sperând că în acest fel vom reveni la viaţa de dinainte de pandemie.

„Eu am încredere în acest vaccin şi consider că ne va fi de mare ajutor, fiindcă se reduce şi numărul de cazuri grave şi poate încet-încet vom reveni la o viaţă normală sau la viaţa de dinainte”, a declarat ea.

La această acțiune a participat şi directoarea Direcţiei de Sănătate Publică, Tar Gyongyi.  Aceasta se va vaccina în cursul serii. Ea a menţionat că vaccinarea este un eveniment pozitiv şi îmbucurător, iar anul a început cu bine.

„Am reuşit să aducem vaccinul astă-noapte, de la depozitul central, cu un efort destul de mare, pentru că ştiţi că trebuie condiţii speciale de transport. S-a reuşit la timp, am început procesul de vaccinare şi am trecut de la faza de protecţie, în care ne-am petrecut tot anul trecut practic în fază de prevenţie. E foarte important, prevenţia este cea mai valoroasă armă a medicinei, cea mai puţin costisitoare şi din punct de vedere al vieţilor umane şi din punct de vedere material şi cea mai bună pentru că ne dă şansa să intervenim în faza în care încă nu ne-am îmbolnăvit. Deci, aşteptăm ca populaţia să reacţioneze cu încredere, să vadă exemplele pozitive, cei mai valoroşi oameni din sistemul nostru sanitar, medicii, care se vaccinează şi la fel şi colegii lucrători din instituţii sanitare. Deci, am pornit cu dreptul, aşa să continuăm”, a declarat şefa DSP Harghita.

Cu toate acestea, numărul angajaţilor SJU Miercurea Ciuc care s-au înregistrat până acum pentru a se vaccina este destul de redus, de circa 240, din aproximativ 1.300. În jur de 70% dintre cei care s-au înscris sunt medici, inclusiv dintre cei care au făcut boala, reticenţa venind, cu precădere, din partea asistenţilor.