Procurorii din Harghita l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru fapte de corupție.

El este acuzat că a atribuit contracte medicale în mod frauduloas. Astfel, unitatea medicală ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate. Multe  dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. Prin urmare, inclusiv viața pacienților a fost pusă în pericol.

Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spitalul ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă.

Toate demersurile nu erau degeaba.  Conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei.

Anterior, din această cauză, au fost disjunse două dosare penale, în care procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, printre alţii, a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, şi a managerului Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, Ramona Ionescu.

Harghita. Afaceri  ilegale pe spatele bolnavilor

Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri  Balint Eniko.  Cel din urmă este trimis în judecată în același dosar.

Prejudiciu imens adus statului

Inculpaţii ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.

Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii DNA susțin că această metode, de a falsifica licitațiile publice, este foarte frecventă. În fapt, așa se produce traficul de influență. În domeniul medical, impactul e covârșitor. Mai ales, când e vorba despre echipamente neconforme, deoarece se pot produce adevărate tragedii.

sursă foto: uh.ro