În județul Harghita, manifestările dedicate acestei zile au fost pașnice, restrânse, iar primarul orașului Miercurea-Ciuc, Attila Korodi, spune că este mai important e ca tinerii să beneficieze de ajutor.

„În fiecare an, putem interpreta într-un alt mod semnificaţia zilei (de 15 Martie – n.r.). Când vorbim de libertatea individuală şi libertatea comunităţii maghiare, atunci nu avem cum să nu vorbim de perioada complicată în care ne aflăm, toată ţara, comunitatea noastră. Libertate înseamnă, la ora actuală, să fim solidari, să ştim să ne înţelegem aproapele. Libertatea înseamnă să ştii şi să acţionezi pentru celălalt şi pentru tine însuţi. Libertate înseamnă, în 2021, să poţi să depăşeşti o perioadă foarte complicată, pe care nici nu am visat că o vom trăi. Nu, astăzi nu vorbim de revoluţie, nu vorbim de războaie, ci vorbim de o pandemie care ne blochează toată viaţa.  Și, până la urmă, viitorul tinerilor. De aceea, dacă vorbim de libertate, trebuie să însemne, astăzi, solidaritate”, a declarat pentru Agerpes, Korodi Attila.

Harghita. Cum a schimbat pandemia viziunea autorităților. Ce vor să facă pentru tineri

Anul acesta, atât șeful statului, Klaus Iohannis, cât și premierul Florin Cîțu au inserat în discursurilor lor mesaje de cooperare.

Citește aici ce mesaj a transmis Klaus Iohannis de Ziua Maghiarilor

Momentul este cheie. UDMR se află la guvernare, iar proiectul de automonie al Ținutulului Secuiesc poate să mai aștepte. Deocamdată, pandemia de Covid trebuie depășită, iar românii și maghiarii trebuie să coopereze.

Edilul orașului Miercurea-Ciuc, Attila Korodi, a precizat, că toate disputele etnice sau de ordin politic trebuie uitate. În țară, sunt mii de familii afectate de pandemie. Fie și-au pierdut jobul, fie au pierdut oameni dragi.

„Să înţelegem aceste familii şi să putem noi, cei care prin decizii, sau noi, comunitatea, care prin solidaritate ne putem manifesta, să putem să sprijinim aceşti oameni”, a conchis el, citat de sursa menționată.