Edilul orașului Odorheiu Secuiesc-județul Harghita,  Árpád Gálfi,  nu a avut câștig de cauză.

A atacat în instanță amenzile primite de la Prefectura Harghita, pentru arborarea steagurilor Ungariei, mai ales de Ziua Internațională a Maghiarilor.

A susținut că este o discriminare fără precedent la adresa întregii comunități maghiare, dar nu a avut sorți de izbândă.

Judecătorii de la Curtea de Apel București(CAB) au decis definitiv. Drapelele maghiare de la Primăria Odorheiu Secuiesc trebuie înlăturate.

În dosar, reclamant figurează  Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC),  relatează hirado.hu.

Primarul Árpád Gálfi se simte neîndreptățit.  El spune că, în fapt, arborarea steagurilor este un semn de respect pentru localitățile înfrățite cu Odorheiu Secuiesc.

Harghita. Decizia care pune pe jar comunitatea maghiară

Comunitatea maghiară din România rămâne nedumerită.  Nu înțelege unele  decizii de combatere a discriminării.

Potrivit unui raport realizat  de Serviciul de Asistenţă Juridică în domeniul minorităţilor „Mikó Imre”, în 2020,  antimaghiarismul a fost un curent central în discursul public din România.

Serviciul de Asistenţă Juridică a luptat împotriva încălcărilor drepturilor maghiarilor în nenumărate domenii. În urma acţiunilor întreprinse de acest serviciu, autorităţile române au aplicat amenzi în cuantum total de 135.000 de lei.

Antimaghiarismul, promovat de mass-media

Serviciul de asistenţă juridică s-a adresat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), iar în opt dintre ele au fost aplicate amenzi în cuantum total de 75.000 de lei. Totodată, a fost sesizat și Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Până acum, CNCD a finalizat analiza a trei dintre plângeri, iar în baza acestora a aplicat amenzi în valoare de 45.000 de lei. Restul plângerilor se află în curs de analizare.

Tot în baza unor plângeri formulată de Serviciul de Asistenţă Juridică „Mikó Imre”, Federaţia Română de Fotbal a dat amenzi pentru manifestări antimaghiare în valoare totală de 20.000 de lei împotriva FCSB şi a trei jucători de la echipa bucureşteană.