Cu prilejul vizitei efectuată în Harghita, ministrul Cseke Attila, a dat asigurări că există soluții pentru finanțarea obiectivelor spitalului.

„Sunt trei proiecte importante (…), trei obiective de investiții importante pentru comunitatea locală, pentru spitalul județean, dar în primul rând pentru viitorii pacienți, pentru persoanele asigurate. Este vorba despre un proiect de extindere, modernizare și dotare a Unității de Primiri Urgențe a SJU, în valoare de 70,3 milioane de lei, din care 68 de milioane vor fi asigurate din bugetul ministerului. O altă investiție la fel de importantă ca și sumă este construcția noii clădiri pentru secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase, o investiție de 71 de milioane de lei. (…).

Un al treilea obiectiv de investiții se referă la amenajarea Ambulatoriului la parterul și primul etaj al Policlinicii, o investiție de 18,2 milioane de lei. (…) Toate cele trei investiții însumează 170 de milioane de lei, în jur de 32 de milioane de euro și pot să vă asigur că, atât din punct de vedere al sprijinului UDMR, cât și al posibilității Ministerului Dezvoltării și al Guvernului României, există soluții financiare pentru finanțarea acestor obiective de investișii și le vom face aici pentru comunitatea locală”, a declarat Cseke Attila.

Managerul SJU,  a arătat că la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului ajung anual în jur de 50.000 de pacienți. Dintre aceștia jumătate sunt internați, iar cealaltă jumătate investigați și tratați în această secție.

„Toate secțiile spitalului sunt importante; pandemia ne-a dovedit că infrastructura acestora și condițiile în care sunt investigați și tratați bolnavii sunt esențiale”, a spus managerul SJU, dr. Konrád Judit. Conform managerului, alți 70.000 de pacienți au fost consultați, investigați și tratați în Ambulatoriul integrat al spitalului județean.

Nu a existat de multe ori finanțarea necesară

Președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, a menționat că de multe ori, , au lipsit finanțările pentru dezvoltarea județului Harghita. El a amintit că ultimul deceniu a fost marcat de eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor asigurate medicilor și pacienților. Astfel, niciun locuitor al județului, să nu mai fie nevoit să se trateze în altă parte.

„Astăzi, prin prezența domnilor miniștri, vedem că, cel puțin din partea UDMR, județul Harghita este un județ important pentru Guvernul României. Avem obiective ambițioase (…). În ultimii 10 ani am reușit, printr-o dezvoltare organică, să realizăm tot ceea ce ne-a fost propus de specialiști și tot ceea ce este pentru oamenii județului Harghita”, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita.