Harghita. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a decis incinerarea tuturor păsărilor din gospodăria unde a fost descoperită virusul gripei aviare.

În comunicatul oficial al Instituției Prefectului Harghita, toate cele 60 de capete de pui au fost ucise și incinerate pentru a preveni răspândirea gripei aviare.

„În gospodăria anexă a unui cetăţean din Cristuru-Secuiesc, unde acesta deţinea 60 capete pui de găină şi 6 capete găini adulte.

După apariţia pe baza semnelor clinice a suspiciunii de influenţă aviară, au fost recoltate probe de la pui morţi, probele fiind expediate în ziua de 08.05.2021 la Laboratorul din Iaşi. Prin identificarea genomului virusului influenţei aviare a ieşit un rezultat pozitiv la pasărea examinată, confirmat prin B.A. 11739/ 09.05.2021”, relatează Agerpres.

Harghita. Nou focar de gripă aviară descoperit în Cristuru-Secuiesc

Totodată, reprezentanții Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Harghita a neutralizat toate furajele, deșeurile și materialele susceptibile a fi contaminate cu gripa aviară. De asemenea, gunoiul de graj și așternutul provenit de la păsări va fi îngropat adânc pentru a preveni accesul păsărilor sălbatice și a altor animale.

S-a dispus o rază de 3 kilometri în jurul focarului, care cuprinde următoarele localități:

  • Cristuru-Secuiesc (cu sat Beteşti);
  • Şimoneşti (cu sat Rugăneşti), Secuieni (cu sat Bodogaia), Avrămeşti (cu sat Cecheşti);

Totodată, s-a dispus o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km în jurul exploataţiei ce cuprinde următoarele localități:

  • Porumbenii-Mari (cu satele Porumbenii Mari şi Porumbenii Mici),
  • Şimoneşti (cu satele Medişoru-Mare, Nicoleni, Chedia-Mare, Chedia-Mică, Cădaciu-Mic),
  • Săcel (cu satul Şoimoşu-Mic)
  • Secuieni (cu satele Secuieni şi Eliseni)
  • Avrămeşti (cu satele Laz-Şoimuş, Andreeni şi Goagiu) – judeţul Harghita
  • Vânători, Mureni, Feleag, Şoard – judeţul Mureş.

Focar de gripă aviară la o exploatație comercială cu 180.000 de păsări

Pe data de 6 mai, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat un focar de gripă aviară la o exploatație comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș.

Pentru prevenirea răspândirii gripei aviare, DSVSA Alba a decis ca în toate localitățile din România, pe o perioadă de 30 de zile, să se sisteze comercializarea păsărilor vii. Doar centrele comerciale autorizate vor putea comercializa păsări a căror stare de sănătate este atestată documentar.