Oficialul de la Ministerul Mediului a mers în control, în județul Harghita. A asistat la destructurarea unei rețele care a făcut bani contra mediului și a sănătății publice.

Astfel, i-a însoțit pe comisarii de la Garda de Mediu Harghita. Au depistat mai multe vehicule care încărcau și transportau ilegal deșeuri.

Tanczos a fost uimit să vadă cum operatorul de transport nu avea niciun document pentru transportul marilor deșeuri.

„Zilele acestea, de mai multe ori s-a constatat această organizare de acţiuni ilicite. O reţea organizată de colectori de deşeuri valorificabile vine de fiecare dată când primăria organizează ‘Marea Debarasare’. Sunt deja trei maşini din judeţul Vrancea confiscate, astăzi (vineri n.r.) a fost prinsă a patra maşină.  Garda de Mediu este la faţa locului. Poliţia a oprit maşina, se verifică documentele. Din primele informaţii, nu există niciun document legal pentru colectare şi transport de deşeuri. Garda de Mediu va aplica sancţiunile prevăzute de lege, sancţiunea contravenţională şi probabil şi sancţiunea care s-a aplicat în cazurile precedente, de confiscare a maşinii. Nu vom lăsa ca aceste reţele să polueze toate regiunile ţării. Nu vom lăsa ca aceste reţele să transporte activitatea corectă, legală de colectare a deşeurilor, în afaceri ilegale „, a declarat Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Harghita. Decizie târzie. Ministrul Mediului vrea să pună stop afacerilor cu deșeurilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că se va pune stop acestor afaceri ilegale.

Cu toate acestea, afirmația e cam târzie.  România s-a transformat în groapa de gunoi a Europei. Deși nu are gropi de gunoi conforme cu normele europene, se importă deșeuri.

Primăriile din toată țara plătesc sume fabuloase pentru transportul, colectarea, sortarea deșeurilor.

În județul Hunedoara, situația este cruntă. Groapa de gunoi pune în pericol mediul.

Totodată, autoritățile din România nu pot spune precis de ce permit transportul unor echipamente electrocasnice din afară. De cele mai multe ori, sfârșesc arse pe câmp.

Comisia Europeană a deschis mai multe proceduri judiciare(infringement) din cauza gropilor neconforme de deșeuri. Dacă statul nu va lua măsuri concrete, amenzile uriașe vor fi plătite din banii tuturor românilor.