Anul acesta, pelerinajul de la Șumuleu Ciuc va fi transmis live, iar credincioșii vor fi obligați să formeze grupuri restrânse, pentru a urmări evenimentul. De asemenea, particpanții vor trebui să poarte masca de protecție împotriva Covid, având în vedere numărul mare de persoane care asistă la acest eveniment.

Harghita. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. Cine va rosti predica liturghiei

Preotul József Salamon, un preot ceangău maghiar, originar din Moldova, va rosti în acest an predica liturghiei la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, a anunţat romkat.ro.

József Salamon s-a născut în anul 1963, în comuna Luizi-Călugăra din judeţul Bacău, relatează știriletransilvaniei.ro. Provine dntr-o familie cu nouă copii, el fiind cel de-al patrulea. Tatăl său, rămas văduv, trăieşte şi în prezent în satul de lângă Bacău. Studiile şi le-a început în satul
natal, apoi le-a continuat la Târgu Secuiesc şi Alba Iulia. A fost hirotonit de episcopul Jakab Antal, în data de 25 iunie 1989, conform sursei citate.

Liturghia pelerinajului va fi oficiată de László Kerekes, episcop auxiliar de Alba Iulia. Erik Urbán. Seful ordinului Franciscan din Transilvania a făcut apel la credincioși să respecte normele epidemiologice, mai notează știriletransilvaniei.ro

„ Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc este o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră.  Indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor şi online, dar anul acesta vom putea fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic”, a informat  Kelemen Hunor, prin intermediul rețelei Facebook.

Pelerinajul strânge sute de mii de oameni, anual. Este vorba despre Mănăstirea franciscană de la Șumuleu Ciuc. Aici se află o statuie despre care se consideră că face minuni. De peste 450 de ani este centrul unuia dintre cele mai mari pelerinaje catolice din Europa. Mânăstirea are o semnificație spirituală pentru comunitatea catolică.