Potrivit Ministerului Mediului, în cursul zilei de ieri, ministrul Tánczos Barna a fost prezent în Harghita, la o acţiune de control care s-a soldat cu confiscarea unui vehicul responsabil cu încărcarea şi transportarea ilegală de deşeuri.

Evenimentul a avut loc în apropierea localităţii Mădăraş, care organiza, precum toate localităţile din zona Ciuc, acţiunea „Marea Debarasare” prin care se urmăreşte colectarea a zeci de tone de deşeuri abandonate sau cele din gospodăriile care nu pot fi ridicate de firmele de salubrizare, odată cu deşeurile menajere (deşeuri vegetale, voluminoase, echipamente electrice şi electronice etc).

Ministrul Tánczos Barna a precizat că, pe raza localităţii vecine, Sândominic, cetăţenii au găsit mai multe persoane care desfăşurau activităţi ilegale de încărcare a deşeurilor scoase în faţa casei, înaintea colectării acestora de către vehiculele de salubritate.

Aşadar, înainte ca deşeurile respective să poată ajunge la reciclare, ele ar fi fost valorificate, iar resturile rămase, cel mai probabil, incendiate pe câmpuri sau în instalaţii ilegale.

Drept urmare, Ministerul nu a întârziat şi a informat de îndată Poliţia şi Garda de Mediu, după care s-a prezentat la faţa locului.

Barna Tánczos: „Sunt deja trei maşini din judeţul Vrancea confiscate”

„Zilele acestea, de mai multe ori s-a constatat această organizare de acţiuni ilicite, o reţea organizată de colectori de deşeuri valorificabile vine de fiecare dată când primăria organizează „Marea Debarasare’. Sunt deja trei maşini din judeţul Vrancea confiscate, iar astăzi a fost prinsă a patra maşină. Garda de Mediu este la faţa locului, Poliţia a oprit maşina, se verifică documentele.

Din primele informaţii, nu există niciun document legal pentru colectare şi transport de deşeuri. Garda de Mediu va aplica sancţiunile prevăzute de lege, sancţiunea contravenţională şi probabil şi sancţiunea care s-a aplicat în cazurile precedente, de confiscare a maşinii.

Nu vom lăsa ca aceste reţele să polueze toate regiunile ţării, nu vom lăsa ca aceste reţele să transforme activitatea corectă, legală de colectare a deşeurilor, în afaceri ilegale.

Distrugem aceste reţele organizate şi încurajăm autorităţile publice locale să organizeze în mod legal aceste acţiuni de curăţare, aceste acţiuni de debarasare, pentru că mediul înconjurător are nevoie de măsuri ferme, măsuri prin care reţele ilegale sunt distruse şi acţiuni prin care se curăţă practic mediul nostru înconjurător.
Garda de Mediu va face verificări complexe, încrucişate şi în judeţele unde se duceau aceste cantităţi.

Am dispus comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu să facă în judeţele învecinate aceste controale, iar în cursul zilei de astăzi mă voi întâlni cu conducerea Poliţiei Judeţene Harghita, astfel încât acolo unde primăriile depun eforturi pentru colectarea deşeurilor, acolo unde comunitatea depune eforturi pentru colectare legală, aceste reţele ilegale să nu transforme activitatea legală şi civică a cetăţenilor şi a primăriei în nişte surse de venituri nelegale„, a transmis Tánczos Barna.