Principalul obiectiv al CDR este accesarea fondurilor europene și va colabora cu primarii municipiilor și comunelor din aceste zone, pentru întocmirea documentelor necesare la nivel regional.

Borboly Csaba a ținut să precizeze că atenția ar trebui îndreptată spre comunele mici, întrucât au nevoie de dezvoltare.

Interconectarea județelor, proiectul major al CDR

Unul dintre proiectele mari pe care CDR dorește să-l vadă finalizat este interconectarea județelor din regiune, iar acest lucru va fi posibil prin reabilitarea și modernizarea tuturor drumurilor care le străbat.

Pentru județul Harghita a fost important să se lucreze pas cu pas la drumul județean 127 A, cel care face legătura dintre Ardeal și Moldova.

Investiția, estimată la peste 20 milioane de lei, este folosită pentru amenăjări împotriva inundațiilor, ziduri de susținere, construirea de poduri pentru remedierea daunelor provocate de inundații.

De asemenea, au fost demarate lucrările la drumul județean 174A între Bihor și limita județului Harghita, drum prin care dorește accesul mai ușor între Ardeal și Bucovina.

Consțienți de resursele naturale pe care le au, reprezentanții CDR au hotărât că este esențial să modernize și centrul balnear de la Borsec, astfel au alocat peste 600 000 de lei pentru achiziționarea de mobilier.

O altă investiție pentru dezvoltarea economică este refacerea drumului județean care face legătura între Subcetate și Remetea. Porțiunea de drum va fi finalizată în anul 2021, are o valoare de 9,5 milioane de lei și va fi folosit pentru circulație și de centrul pentru gestionarea deșeurilor.

100 milioane de euro  pentru tehnologiile curate

Județele care fac parte din Consiliul pentru Dezvoltare Centru au la dispoziție 100 milioane de euro, până în martie 2021, pentru tehnologiile curate- finanțate prin Fondul de Inovare.

Mai exact, este vorba despre proiecte complexe, care pot primi finanțare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, producerea energiei regenerabile, stocarea energiei.

Cele mai multe dintre județele din Transilvania au început să implementeze astfel de proiecte, dar la un nivel mai mic.

Spre exemplu, Brașov a aprobat un proiect depus de cetățeni la apelul de bugetare participativă prin care va monta un sistem inteligent de filtrare și purificare a aerului cu ajutorul bio-tehnologiei.

În perioada 2014-2020, CDR a avut oportunitatea să acceseze peste 600 milioane de euro. Cele mai multe au vizat reabilitarea drumurilor județene și modernizarea unităților de învățământ din mediul rural.