Harghita. Primarul de la Miercurea Ciuc a solicitat soluții pentru participarea nu doar a locuitorilor din zonă, ci și a celor din toată țara.
„Pelerinajul va fi sigur pentru cei din Miercurea Ciuc, reglementările permit. Sigur nu calculăm că vor fi pelerini din Ungaria şi asta am comunicat şi în mass-media din Ungaria. Vor fi, dacă vor să vină, oficialităţi, pentru că este altă schemă, dar efectiv pelerini nu vor fi. (…) Am solicitat autorităţilor responsabile în domeniul combaterii pandemiei o soluţie corectă ca să putem primi pelerini din ţară, în condiţii stricte, la Şumuleu, dar decizia finală va fi comunicată după ce va fi emisă o decizie în acest sens.
Nu vorbim de un pelerinaj de sute de mii de persoane, cum era în viaţa fără pandemie, cumva dorim să oferim catolicilor din România un moment în care pot să fie parte a procesului de la sanctuarul Şumuleu, atât prin participare fizică, cât şi prin participare online şi vom avea nişte reguli foarte clare care vor reglementa modul de participare şi câte persoane pot să participe”, a declarat Korodi Attila pentru Agerpres.
Harghita. Pelerinaj pe timp de pandemie
Dr. Tar Gyongyi, șefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, susține că trebuie luat în calcul un proiect pilot căruia să se permită accesul pelerinilor din alte localități, care sunt vaccinați.
„Acum se fac experimente pe la naţional. Chiar m-am gândit la un proiect pilot, în sensul că, aşa cum e legislaţia acum, nu pot veni din alte localităţi. Dar pentru cei vaccinaţi sau imunizaţi să fie deschisă această participare. Să fie un eveniment protejat din punctul acesta de vedere. Eu aş fi de acord”, a spus dr. Tar, informează sursa citată.
Înainte de pandemie, pe muntele Șumuleu s-au reunit peste 100.000 de oameni. Pelerinajul la Șumuleu Ciuc are o vechime de 450 de ani și are în centrul său statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
În acest an, pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc va avea loc în data de 22 mai.