Denumit „Proiect integrat pentru îmbunătățirea calității vieții în orașul Borsec”, acesta  obține fonduri nerambursabile de aproape 5 milioane euro. Proiectul face parte din programul REGIO 2014-2020. Construirea de două clădiri cu funcțiuni sociale, modernizarea altor două construcții importante din centrul orașului, precum și reabilitarea a mai mult de 4 km străzi și unor terenuri în suprafață de aproape 3 hectare, sunt obiectivele acestui proiect a cărui valoare totală este de peste 31 milioane lei.

Această inițiativă a edililor din Borsec se încadrează în Axa Prioritară 13 a Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020. Prin acest proiect, orașul Borsec beneficiază de proiecte de investiții europene, în valoare totală de peste 7,5 milioane euro.

„Investițiile în domeniul social-edilitar în orașele mici și cu resurse limitate sunt mai mult decât necesare. Orașul Borsec a atras în perioada precedentă de finanțare (2007-2013) peste 24 milioane lei din fondurile REGIO pentru reabilitarea unor străzi și pentru investiții în educație, iar acum a depășit suma de 36 milioane lei, cumulând investițiile în reabilitarea unor construcții, pentru domeniul social și pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice.

Fără sprijinul fondurilor europene nu s-ar fi putut realiza aceste investiții, localitățile și nici chiar unele județe, nu dispun de sume atât de mari pentru a acoperi toate nevoile de dezvoltare. Nu este pentru prima dată când precizez că ceastă Axă Prioritară 13, nici nu exista în urmă cu 10-12 ani în cadrul Programului Operațional Regional și a fost introdusă în urma acțiunilor concentrate de descentralizare a fluxului de investiții, la inițiativa administrației publice și cu deplina susținere a tuturor Agențiilor pentru Dezvoltare Regională.”

Astfel, punem la dispoziția comunităților mai puțin dezvoltate fonduri europene pentru proiecte locale de mare interes public.

„Utilizând judicios fondurile europene pe care le gestionează ADR Centru, edilii sunt degrevați de anumite cheltuieli, putând să investească fondurile locale în alte necesități ale cetățenilor. Iar comunitățile mici se dezvoltă, utilizând aproape 100 milioane euro doar prin proiectele contractate în Regiunea Centru, ceea ce înseamnă mult raportat la bugetul întregului program”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Activitățile prevăzute în cadrul proiectului sunt structurate pe patru componente complementare, care include:

  • construirea a două clădiri cu funcții sociale;
  • modernizarea și dotarea Liceului Tehnologic „Zimmenthausen”, precum și
  • modernizarea clădirii cu funcții culturale din cadrul Ansamblului Balnear „7 izvoare” și a Casei de Cultură.

Totodată, se vor moderniza 4 km străzi urbane și se vor reabilita 14,3 mii mp de spații verzi și urbane.