Oamenii din Harghita au întrebat, în repetate rânduri, în ce condiții va putea fi organizat anul acesta pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. UDMR susține că a solicitat Guvernului să introducă posibilitatea organizării pelerinajelor în timpul stării de alertă.

Harghita. Se va organiza pelerinajul de la Șumuleu Ciuc

„Guvernul a prelungit astăzi starea de alertă cu încă 30 de zile, însă la cererea UDMR se vor putea ţine pelerinaje religioase în această perioadă. Desigur, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc este o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră.  Indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor şi online, dar anul acesta vom putea fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic”, a informat  Kelemen Hunor, prin intermediul rețelei Facebook.

Miecurea Ciuc a dat exemplu de organizare de Paști

Vicepremierul Kelemen Hunor a menționat că, în Miercurea Ciuc toate măsurile impuse de pandemie au fost respectate. Comunitatea poate fi dată exemplu datorită organizării și decenței.

„Sunt convins că credincioşii care vor veni la pelerinaj vor da dovadă de aceeaşi disciplină!”, a precizat  președintele  UDMR, Kelemen Hunor.

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc este de-o importanță covârșitoare pentru catolici. Din fericire, în Miercurea Ciuc se ține departe de infecția cu virusul COVID. Rata de infecţie a
municipiului a fost de 1,16 ‰,  în  ultimele 48 de ore. . La fel de scăzută (1,22 ‰) este şi proporţia noilor infecţii în judeţul Harghita, arată ultimele date ale autorităților.

De asemenea, România și Ungaria poartă discuții oficiale pentru recunoasșterea rapidă și reciprocă a certificatelor de vaccinare. Acest lucru va fi la îndemâna celor maghiarilor care vor dori să intre în țara noastră, pentru a participa la acest eveniment.

Pelerinajul adună sute de mii de oameni, anual. Este vorba despre Mănăstirea franciscană de la Șumuleu Ciuc. Aici se află o statuie despre care se consideră că face minuni. De peste 450 de ani este centrul unuia dintre cele mai mari pelerinaje catolice din Europa. Mânăstirea are o semnificație aparte pentru comunitatea catolică. Credincioșii se roagă de Rusalii cu ardoare.