Jandarmii au avut o misiune mai puțin obișnuită marți dimineața. Împreună cu poliția locală au reușit să îndepărteze un urs de talie mică în afara municipiului Gheorgheni.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi ( IJJ) Harghita, un cetățean a informat faptul că un urs se plimbă nestingherit la marginea municipiului Gheorgheni. La fața locului s-au prezentat o echipă mixtă, formată din polițiști și jandarmi.

Animalul se hrănea din tomberoanele din zonă și era în căutarea resturilor de mâncare, informează AGERPRES.

„În sprijinul primului echipaj au sosit mai multe patrule, formate din jandarmi şi poliţişti, care au trecut la izolarea şi îndepărtarea ursului în afara zonelor locuite ale oraşului. La faţa locului a fost prezent tot timpul şi un echipaj SMURD. Jandarmii au rămas în zonă pentru o perioadă de timp, pentru a se asigura că ursul nu se întoarce. Acţiunea a durat aproximativ o oră, misiunea încheindu-se fără alte incidente”, precizează sursa citată.

Urs de talie mică, în vizită la tomberoane

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita a avertizat cetățenii din zonă printr-un mesaj RO-ALERT. Jandarmii recomandă ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații să sune la 112. Totodată, ei sunt rugați să nu intervină în niciun caz în îndepărtarea animalului sălbatic și să nu le hrănească.

De asemenea, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Distrugerea habitatelor urșilor

Aceste cazuri au devenit tot mai dese, în care urșii coboară de la munte și caută hrană în tomberoanele cetățenilor. Defrișările masive din România au determinat ca tot mai mulți urși să-și schimbe habitatul și să coboare, aproape, de casele oamenilor.

În Sibiu și Brașov, în această perioadă, urșii ies din bârlog și dau târcoale oamenilor.

Marți dimineață, jandarmii au fost contactați la numărul unic de urgență 112 să intervină în alungarea unui urs de talie mică. Conform IJJ Harghita, la fața locului a fost prezent și un echipaj SMURD. Ursul a fost prins în timp ce căuta hrană în mai multe tomberoane.