Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că s-au făcut demersurile pentru relocarea urşilor. Se speră că acest lucru se va întâmpla până la pelerinajul de Rusalii. Pelerinajul are loc chiar în zona în care a fost semnalată prezenţa ursoaicei şi a puilor ei.

„Pentru ursoaica cu doi pui din zona Şumuleu deja au fost întreprinşi paşi oficiali şi alaltăieri a fost şi transmisă din partea AGVPS, cu avizul autorităţilor de mediu din judeţul mediu, cererea de relocare. Este nevoie de relocare pentru că vorbim de o ursoaică destul de mare, cu doi pui foarte mici, care poate să fie agresivă şi este într-o zonă turistică intens circulată de locuitori şi nu numai. Vine şi pelerinajul de Rusalii şi atunci este nevoie de paşi. Ministerul ştie, am informat, au documentele, asta înseamnă că ei pot face toate diligenţele ca până weekendul următor să fie relocaţi”, a declarat Korodi Attila.

Se dorește relocarea urşilor înainte de pelerinajul de Rusalii

Pelerinajul de Rusalii va avea loc la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, în data de 22 mai.

„Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc este o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră. Indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor şi online, dar anul acesta vom putea fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic”, a scris Kelemen Hunor, pe Facebook.

În ceea ce priveşte ursul a cărui prezenţă a fost semnalată în zona Szecseny şi pentru îndepărtarea căruia au intervenit jandarmii în cursul zilei de marţi, primarul a precizat că se face monitorizarea acestuia şi se ţine legătura cu localnicii din zonă, pentru a vedea dacă este nevoie de relocarea exemplarului.

„Facem monitorizare şi aşteptăm de la cetăţeni permanent informaţii ca să ştim dacă e nevoie să cerem fondului de vânătoare să înceapă procedurile. Procedurile de relocare, de extracţie trebuie să fie făcute de către fondul de vânătoare, dar noi încercăm să fim în contact şi în parteneriat permanent cu ei”, a precizat Korodi Attila.