Hexagonul Facultatilor de Drept își are începutul în anul 1970, inițial reunind cele 3 facultăți de Drept (Facultatea de Drept a Universității din București, Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) din România sub formă de Triunghiular.

Aspirația instituțiilor de învățământ pentru perfecționare și buna pregătire a viitorilor specialiști a continuat tradiția „Triunghiularului” și, apoi, a „Patrulaterului” (București, Cluj, Sibiu, Iași), la care s-au adăugat încă două instituții de învățământ superior juridic din Craiova și Timișoara, create după 1990.

În prezent, „Hexagonul Facultăților de Drept” este un consorțiu informal al celor mai prestigioase facultăți de drept din România:

  1. Facultatea de Drept a Universității din București,
  2. Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj,
  3. Facultatea de Drept a Universității din Craiova,
  4. Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,
  5. Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și
  6. Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara.

„Am onoarea si bucuria de a va anunta ca echipa Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai a castigat Hexagonul Facultatilor de Drept, cu rezultate exceptionale la probele stiintifice: locul I la drept penal, locul I la drept civil si locul III la drept constitutional. Felicitari studentilor si colegilor care au coordonat echipele!”, a scris pe Facebook decanul de la Drept UBB, Șerban Diaconescu

Concursul s-a desfășurat în trei probe științifice în paralel: drept penal, drept civil și drept constitutional. În mod normal, există și probele sportive, dar anul acesta, din cauza pandemiei, s-au desfășurat doar probele științifice.

Echipa clujeană care a participat la Hexagonul Facultatilor de Drept a fost alcatuită din:

-Bianca Trif si Laurentiu Negrean la drept penal, cooordonator asistent Ioana Curt.

-Andrada Caileanu si Filip Marinau la drept civil, coordonator lector David Mihai

-Cristian Ciornea si Alin Chifor la drept constitutional, coordonator Mihnea Novac.

„Într-o primă fază am fost chemate toate echipele pentru a ne identifica lucrările. Până am ajuns la locul unde erau adunate toate echipele ne-au trecut prin cap toate combinațiile de clasamente posibile, aveam foarte mari emoții. A început să se citească clasamentul de la final spre locul I. În momentul în care s-a citit și echipa de pe locul II, ne-am dat seamă că doar noi am mai rămas, deci câștigasem proba de drept penal. Sentimentul a fost unic, aveam deja amândoi emoții și ne-am bucurat foarte tare. Hexagonul am aflat că l-am câștigat doar a doua zi, împreună cu ceilalți colegi din delegație, când au primit și ei rezultatele‟, a spus Laurentiu Negrean.