HFPA este o organizaţie compusă din aproximativ 90 de jurnalişti care constituie juriul ce atribuie Globurile de Aur. După premiile Oscar, acestea sunt unele dintre cele mai râvnite trofee artistice din Statele Unite. Organizaţia a fost atacată de mai multe companii mass-media și de firme de PR din industria de divertisment. HFPA a ajuns în centrul unor controverse după ce s-a dezvăluit că nu are printre membrii nicio persoană de culoare.
După aceasta, circa o sută de agenţi de presă din industria de divertisment au publicat o scrisoare oficială adresată HFPA. Asociației I s-a cerut să pună capăt „ lipsei sale de profesionalism, comportamentelor sale discriminatorii, abaterilor etice şi acuzaţiilor de corupţie financiară”, referindu-se la o serie de critici formulate deja de mişcarea Time’s Up.
Joi, membrii organizaţiei au aprobat cu majoritatea voturilor exprimate o serie de măsuri ce vizează remedierea situaţiei. Printre acestea se numără o creştere a efectivelor cu 50% în următoarele 18 luni. În 2021 asociația se obligă la recrutarea a încă 20% din membri în special a unor jurnalişti de culoare. Totodată îşi reformarmează sistemul opac şi restrictiv cu care a gestionat până acum primirile de noi membri în HFPA.
HFPA vrea schimbare
„Votul acordat cu majoritate amplă pentru reformarea asociaţiei reafirmă astăzi hotărârea noastră de a ne schimba”, a declarat într-un comunicat preşedintele HFPA, Ali Sar.
„Întrucât înţelegem urgenţa şi miza transparenţei, vom actualiza în mod continuu structura membrilor noştri pe măsură ce vom obţine progrese pentru a face organizaţia noastră mai cuprinzătoare şi mai diversă” (…) Înţelegem că munca grea începe de acum. Rămânem hotărâţi să devenim o organizaţie mai bună şi un exemplu de diversitate, de transparenţă şi de responsabilitate”, a mai spus Ali Sar.
Globurile de Aur, sunt trofee rămase la fel de prestigioase, dar cumva în pierdere de popularitate în ultimii ani. Organizatorii galei de decernare au început să îşi pună întrebări despre viitorul lor în urma acestor controverse recente.
Dar, mai ales, HFPA a fost de multe ori criticată pentru puţina atenţie acordată artiştilor de culoare. La fel, au fost ignorați și cei proveniţi din rândul minorităţilor, în galele de decernare a Globurilor de Aur.