Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă pe trei râuri din judeţul Cluj.

Datorită precipitațiilor înregistrate în ultima perioadă și a celor prognozate, se pot produce scurgeri importante pe versanți. De asemenea, hidrologii au anunțat că vor fi creșteri de debite și de niveluri, cu depășiri ale cotelor de atenție pe Someșul Mic- afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Apahida (judeţul Cluj) până la ora 12:00.

De asemenea, pe râurile mici din bazinele hidrografice Lonea și Fizeș- bazin superior se vor produce fenomene similare.

Avertizare de cod galben în județul Cluj

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a transmis atenționarea către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă și Administrației Naționale a ,,Apelor Române”.

Cum va fi vremea în următoarea perioadă?

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în toată țara, vremea va fi  mohorâtă. Totodată, până la ora 21.00 se vor înregistra ploi și vânt puternic în Transilvania, Crișana, Banat și Mureș. Totodată se vor înregistra descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 12..25 l/mp.

Izolat se va semnala grindină, iar vântul va sufla moderat, mai puternic în Transilvania. În Carpații Merdionali vântul va sufla cu 70-80 km/h. În regiunile din est și sud est, dar și local se vor înregistra ploi după masă și noaptea.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă pe Șomeșul Mic, Lonea și Fizeș. Hidrologii au anunțat că vor fi creșteri de debite și de niveluri, cu depășiri ale cotelor de atenție.

Atenționarea de cod galben este valabilă până la ora 12.00, vineri, 2 aprilie. În perioada de primăvară, datorită topirii zăpezilor, în mai multe regiuni din țară au loc inundații. În combinație cu ploi puternice râurile ies din matcă. Hidrologii avertizează că în perioada următoare mai multe râuri importante din țară vor atinge cotele de atenție.