Vineri, reprezentanţi ai sectorului HoReCa, au protestat  în faţa Prefecturii  Timiş. Zeci de oameni din Timișoara au ieșit să protesteze într-un mod inedit, de teamă că se prelungește măsura de carantină. Aceștia sunt îngroziți de posibilitatea prelungirii cu încă două săptămâni a carantinării zonale care include municipiul reşedinţă. Pe lângă Timișoara sunt şi alte patru comune limitrofe cu rate ridicate de infectare cu SARS-CoV-2.

Oamenii au vrut să le transmită autorităților că nu mai pot să-și apere afacerile în fața măsurilor luate. Spun că nu mai pot trăi din șomajul tehnic și cu conturile blocate. Ei au aşezat pe treptele Prefecturii tacâmuri, veselă, şorţuri şi bonete. Reprezentanţii HoReCa au spus că afacerile lor sunt grav afectate de pandemie, până în pragul falimentului, iar carantina i-a blocat şi mai mult.

    „Am decis să predăm «armele» cu care ne-am fi putut apăra, dar nu putem, căci ne-au legat de mâini, obligându-ne să închidem chiar și activitatea la terasă. Am propus o formă pașnică de protest, fără a ne aduna și fără a fi vocali. (…) E o nouă alarmă asupra închiderii domeniului Horeca și a tuturor care suferă din această cauză, suntem doar o parte dintre noi, unii mai muncim și vrem să muncim toți exact așa cum a fost înainte de începerea acestei pandemii. Aceste restricții ne afectează cel mai mult pe noi”, au spus reprezentantii HoReCa.

Zilele trecute, cei din domeniul HoReCa și deținătorii de săli de sport au lansat și o petiție online, semnată deja de peste 5.850 de oameni.

În petiția „Timișoara, oraș liber! Opriți carantina inutilă”, autorii cer să nu se mai prelungească măsura de carantină, care, susțin ei, are consecințe negative asupra societății și economiei.

„Cerem CJSU Timiș (Comitetul Județean pentru Situații de Urgență) și președintelui acestuia, prefectul Zoltan Nemeth, să nu prelungească această carantină ineficientă care a adus în pragul disperării părinți, elevi, profesori, proprietari și angajați ai restaurantelor, hotelurilor și centrelor de sport. Atragem atenția asupra faptului că economia locală moare, calitatea vieții cetățenilor scade și sănătatea le este afectată de măsuri care nu opresc răspândirea virusului. Solicităm CJSU să prezinte public rezultatele carantinei de două săptămâni”, se arată în textul petiției.

Conform raportărilor de joi, în Timișoara a ajuns la 8,15, în Giroc la 10,62, în Moșnița la 11,9, în Ghiroda la 8,67, iar în Dumbrăvița la 7,47/1.000 locuitori.