Joi, 18 februarie, aproximativ 100 de angajați ai Termocentralei Mintia, Deva, au declanșat un protest spontan. Protestul a început în curtea unității economice. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie.

Călin Marian, prefectul județului Hunedoara, a vorbit cu protestatarii la fața locului și a dat asigurări că vor primi banii până la sfârșitul lunii februarie.

Potrivit lui Cristian Iștoc, președintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara, protestul s-a încheiat imediat după ce prefectul a vorbit cu angajații și i-a liniștit privind salariile ce urmează să intre în contul lor până în 26 februarie.

„Protestul a fost sistat după discuţiile cu prefectul, care a dat asigurări ca banii de salarii vor fi acordaţi pe 26 februarie”, a precizat liderul sindical.

Discuții la nivel înalt cu Ministerul Energiei

O delegașia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara se va prezenta la Ministerul Energiei pe data de 23 februarie. Prefectul județului Hunedoara, Călin Marian, a declarat că la întâlnire vor participa și reprezentanți de la termocentrale cât și de la exploatările miniere. În cadrul acestor întâlniri se va discuta despre problemele cu care se confruntă compania în ultimele luni.

Termocentrala Mintia numără aproximativ 700 de angajaţi. Termocentrala face parte din CEH alături de minele Lupeni, Livezeni, Lonea, Vulcan şi termocentrala Paroşeni.

Protest la Mina Livezeni

Miercuri, 17 februarie, minerii au refuzat să mai intre în subteran. Ei sunt nemulțumiți de faptul că nu au primit încă salariile pe luna ianuarie. Colegii ce deja se aflau în mină s-au alăturat protestului.

Nemulțumirile minerilor sunt legate de blocajul economic de la Complexul Energetic Hunedoara care generează inclusiv neplata salariilor.Conform Gazetei de Dimineață, minerii din Lupeni s-au alăturat protestelor celor Livezeni. Chiar dacă au coborât în mină, eu au rămas pe ,,drumul spre abataj”.

Conform profit.ro, în 2016, veniturile CE Hunedoara din vânzări de energie electrică acopereau 50 % din toate costurile de produere a acesteia.  Anul 2020 a reprezentat un an dezastruos: procentul s-a redus la sub 35%.