Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane, a declarat pentru AGERPRES că marți după-masă va fi livrat primul tren cu cărbune. După mai bine de șapte zile de proteste, activitatea minelor din Valea Jiului a revenit la normal.

Samuel Dioane a mai precizat că se lucrează normal, iar la Mina Lupeni vor fi efectuate reparații la defecțiunile apărute, după care minerii vor putea să se întoarcă la muncă.

„Primul tren cu cărbune va pleca spre Termocentrala Mintia marţi, la ora 18,30. Va fi o garnitură formată din 32 de vagoane”, a precizat directorul general al CEH.

Miercuri, 24 februarie, va ajunge primul tren cu huilă la termocentrală, la ora opt dimineața. Joi, 25 februarie, producătorul de energie electrică va intra în parametri normali de funcționare.

Peste 4000 de apartamente au rămas fără căldură datorită protestelor minerilor

După ce Termocentrala Mintia s-a oprit în noaptea de joi spre vineri, 19 februarie, aproape 4.000 de apartamente din Deva au rămas fără apă caldă și căldură. Ministerul Educației a decis să trimită elevii acasă și să-și continue școala în format online. Mai bine de 4.200 de copii care invață în ciclul primar, dar și în clasele terminale au rămas acasă în perioada protestelor minerilor.

Luni seara, minerii din Valea Jiului au încheiat protestul ce a început cu o săptămână. Ei au protestat datorită întârzierii salariilor pe luna ianuarie. Totodată, ei s-au declarat nemulțumiți și de faptul că nu au primit, de mai bine de 10 luni, tichetele de masă și deconturile pentru transportul în comun.

Guvernul alocă bani pentru plata salariilor

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat că Guvernul va aloca bani pentru trei luni și alte beneficii minerilor ce au protestat de mai bine de șapte zile. De asemenea, Raluca Turcan a precizat că banii vor intra în conturile minerilor în zilele de 25 și 26 februarie. Pe lângă salarii, minerii vor primi și beneficiile restante precum tichetele de masă și banii pe transport.