Vulcanul este situat în Munții Anzi, chiar la granița dintre Argentina și Chile.

Hunedora-Viața la înălțime, fără limite

În expediția “Altitude Expedition Team – Ojos del Salado 2021” nu a fost singur, ci alături de Radu Turtă, un alt aplinist care și-a atins țelul profesional.

Ambii sunt din Hunedoara și au mai cucerit în trecut vârfuri precum: Mont Blanc, Aconcagua.

„Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnică, cu un strat de circa 35 de centimetri de zăpadă, însoţită de ninsoare şi viscol. Sunt  fenomene atipice acestei perioade. Cu siguranţă pozele de vârf ale expediţiei sunt unice prin consistenţa stratului de zăpadă, în contextul celor câteva ascensiuni româneşti anterioare”, au transmis membrii expediţiei, citați de Agerpres.

Este prima expediție organizată în pandemie, iar satisfacția a fost pe măsură.

Din Hunedora în Anzi -Vulcanul Ojos del Salado îi provoacă pe români

Adrian Ahrițculesei și Radu Turtă nu sunt singurii români care au ajuns la cel mai înalt vulcan din lume.

Ciprian Tiron este cel care a respirat încântat la peste 6000 de metri.

Vulcanul îi atrage pe aventurierii din toată lumea, an de an.

Ascensiunea este plină de provocări, deoarece are porțiuni de ghețari.Totodată, alpiniștii dezvăluie că nimic nu se compară cu momentul în care ating această înălțime.

Antrenamentul lor începe cu cel puțin un an înainte și presupune: exerciții cardio, urcări -coborâri cu greutăți în spate.

Alpiniștii susțin că se poate ajune pe Ojos del Salado și pe cont propriu. Sunt curse aeriene directe din orice aeroport. Nimeni nu trebuie să ignore, însă, că există risc de avalanșe, iar condiția fizică excelentă este primul criteriu pentru a te bucura de peisaj.

Expediția se va întoarce în țară pe 29 ianuarie.

De cele mai multe ori, alpiniștii se bazează pe sponsorizări pentru a ajunge pe culmele munților. În România, sporturile extreme sunt privite cu scepticism încă. Autoritățile se îndreaptă spre finanțarea exclusivă a sporturilor clasice.