Din această seară, peste 20 000 de persoane rămân fără apă caldă și căldură, iar elevii vor trece la școala on-line, de luni, 8 martie, pentru că Termocentrala Mintia se va opri. Stocul de cărbune primit săptămâna trecută a fost epuizat.

Hunedoara. Angajații de la Mintia, foc și pară:„ Ne-am săturat de această situație!”

Marcel Banu, angajat al Termocentralei Mintia și membru al Sindicatului Solidaritatea a declarat pentru EvZ Transilvania, că este pentru a patra oară în acest an, când nu mai există cărbune.

„ Ne-am săturat de această situație! Devenii ne înjură pe noi, dar statul are un real interes să falimenteze CEH, să distrugă Mintia!” , susține Marcel Banu.

De asemenea, Cristian Iștoc, liderul Sindicatului Solidaritatea susține că toată această situație este, de fapt, dorința autorităților de a ajuta marile companii de pe piața energetică.

Iștoc precizează că responsabiltate aparține Primăriei Deva.

Autorităţile locale au dat vina pe salariaţii termocentralei sau pe mineri de fiecare dată când Deva a rămas fără apă caldă şi cărbune,

„Precizez faptul că primăria Deva era obligată să solicite Guvernului și să semneze o garanţie pentru ca stocul din Constanţa să poată fi realizat la Mintia.

De ce au refuzat şi refuză în continuare să solicite această garanţie?  E o întrebare la care nu pot răspunde în termeni civilizaţi” , subliniază Cristian Iștoc.

Cu salariile în cont, abia după proteste

Angajații de la CEH au primit salariile restante abia săptâmâna trecută. A fost nevoie  de proteste ample, inclusiv ale minerilor din Valea Jiului.

Ministrul Energiei a dispus mai multe controale atât la Mintia, cât și în mine.  Stocurile de cărbune sunt, însă,  în minus.

Astfel, cei mai afectați sunt oamenii, deoarece rămân din nou fără apă și căldură.

Edilul Devei, Florin Oancea, menționează că este la zi cu subvențiile pentru Termocentrala Mintia și nu înțelege de ce nu se asigură agent termic.

Abia la mijlocul săptămânii viitoare este așteptat un nou tren de cărbune.