La Hunedoara, s-au făcut primii pași pentru un parteneriat care să susțină învățământul dual.

Prefectul Călin Petru s-a întâlnit, marți, 26 ianuarie, cu reprezentanții CDS România, pentru a le oferi absolvenților de clasa VIII-a, posibilitatea de a învăța o profesie.

Clasele de învățământ dual s-ar putea constitui în această toamnă.

Hunedoara– Cum s-ar putea implementa învățământul dual

Învățământul dual are o tradiție în Europa de zeci de ani, cu precădere în Franța.

În România, abia pătrunde, printre eliminări ale filierelor tehnologice.

Practic, învățământul dual presupune ca agentului economic să recriuteze în timpul școlii tinerii pe care îi califică.

Pe parcursul anilor de studiu, le oferă bursă și posibilitatea de a efectua practica în spațiile de producție ale firmelor partenere. În mod obligatoriu, pregătire teoretică trebuie să se îmbine cu cea tehnică.

La Hunedoara, mai există clase prin sistemul dual, în parteneriat cu BOSCH.

Ce beneficii are învățământul dual

Forma de învățământ dual tehnic este foarte importantă pentru că ajută atât investitorul care are nevoie de personal calificat, cât și pe absolvent. Se asigură cheltuielile de studii și un loc de muncă.

Județul Hunedoara poate atrage investitori în firme de producție, în condițiile în care aceștia au asigurate locuri de muncă ocupate cu tineri absolvenți ai învățământului tehnic, în sistem dual. În calitate de prefect voi asigura tot sprijinul instituțional firmelor și unităților de învățământ care doresc să se implice în acest proiect”, a declarat Călin Petru.

Anul școlar 2021-2022 poate veni cu mari modificări pentru absolvenților clasei a VIII-a. Oficialii Ministerului susțin că nu se justifică menținerea unor clase de liceu cu profil tehnologic sau vocațional.

În județul Bistrița, elevii sunt deja revoltați de decizia autorităților.

De asemenea, Avocatul Poporului a scris Ministerului Educației să reevalueze consecințele deciziei.

Apărătorii au arătat că se încalcă drepturile elevilor la un sistem de educație predictibil, mai ales că sunt vizate licee cu profile unice în țară, cum ar fi cele de muzică sau de arte.