Este acuzat de tâlhărie și e recidivist.

Ovidiu Griga, în vârstă de 33 ani, este un nume sonor pentru procurori și judecători.

Deși a tâlhărit și a agresat mai multe femei în trecut, a fost liberat condiționat de două ori.

Hunedoara- Clemență nejustificată

Recent, a tâlhărit o tânără în municipiul Vulcan. A terorizat-o pas cu pas. A așteptat-o să intre în lift, apoi a deposdedat-o prin violență de bunurile personale.

În fapt, victimele lui Ovidiu Griga sunt doar femei. Este obsedat să le atace, să le vadă în stare de teamă.

În 2018, imediat după ce a ieșit din închisoare tot pentru tâlhărie, a recidivat.

Două tinere din localitatea Lupeni i-au fost victime. Femeile povestesc că mergeau spre casă, când au simțit că în spatele lor un individ le urmează insistent traseul.

Le-a lovit, apoi le-a furat gențile. A fost condamnat la 3 ani 4 luni de închisoare, dar în noiembrie 2020, s-a bucurat de libertate, condiționată ce e drept.

I-a convins pe judecători că s-a integrat social și nu mai comite infracțiuni, însă, nimeni nu l-a expertizat psihiatric. Repetarea unor fapte penale asupra aceluiași tip de victimă ar fi scos la iveală obsesia lui Griga.

Inechitatea sistemului judiciar

Deși infracțiunile de violență se pedepsesc de la identificarea autorului, cu măsurile preventive, apoi condamnarea cu executare, autoritățile decid, uneori, în mod revoltător.

Evident, judecătorii sunt independenți, însă. Realitatea arată că în unele cazuri au nevoie și de opiniile altor profesioniști.

În cazul de față, modul de operare al lui Ovidiu Griga ar fi avut nevoie de explicațiile unui psihiatru.

Dacă în timpul primei liberări condiționate a greșit, e evident că a doua nu se mai impune.

Judecătorii cer expertize psihiatrice în cazuri foarte rare, când nu sunt siguri de lipsa de discernământ.

De asemenea, nu se ghidează după studii făcute de criminologi, sociologi, care răspund și la întrebarea de ce se comite o infracțiune, nu doar cum a comis-o.

În alte state europene, procedura de arestare preventivă, respectiv de liberare condiționată este suma muncii mai multor profesioniști, nu doar a juriștilor.