Raportat la statisticile realizate la nivelul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Hunedoara, porumbul se pare că a fost cea mai potrivită cultură din acest an pentru agricultorii hunedoreni.

„Vedeta culturilor din acest an a fost porumbul, la fel ca și în alți ani. Din discuțiile pe care le-am avut cu majoritatea fermierilor hunedoreni, această cultură a dat randament foarte bun anul acesta. Cu siguranță, aceasta este gura de oxigen care le permite să mai acopere financiar din pierderile de la celelalte culturi. În medie, recolta de porumb a fost de 7.500- 8.000 de tone la hectar, cu mențiunea că au fost fermieri care au obținut și mai mult. Recolta de porumb din județul Hunedoara este mult mai bună față de județele din Sudul țării. Per total, fermierii hunedoreni sunt foarte mulțumiți de recolta de porumb din acest an, mai ales că, datorită acesteia, prin valorificarea sa, își vor acoperi o bună parte din cheltuieli”, a declarat directorul executiv al DAJ Hunedoara, Claudiu Grama.

Agricultorii hunedoreni nu au terminat încă de recoltat

Conform datelor oferite de către directorul executiv al DAJ Hunedoara, în ciuda faptului că la nivel de județ au fost cultivate aproximativ 22.000 de hectare de porumb, nu toate au fost și recoltate. Cu toate că majoritatea fermierilor se apropiau în luna septembrie de încheierea perioadei de recoltare, nu toți agricultorii au intrat cu combinele pe câmp, iar umiditatea la recoltarea porumbului joacă um factor important care poate afecta cultura.

 „Mai sunt aproximativ 2.000 de hectare care nu au fost deocamdată recoltate. Fermierii ar trebui să se grăbească, deoarece, cu cât lași mai mult porumbul în câmp, în acest sezon ploios și rece, cu atât umiditatea crește, iar calitatea boabelor de porumb nu mai este aceeași”, a mai adăugat Claudiu Grama.

Potrivit specialiștilor, porumbul a cărui umiditate este cuprinsă între 13% și 14%, iar procentul de boabe sparte nu trece de 2%, are în genere un preț mai bun.